台灣電單車交流區

140 回覆
0 Like 0 Dislike
當年喺高雄出發揸去花蓮,揸左8個幾鐘,屎忽都爛

揸勁戰

揸勁戰

果陣租左GTI 300

揸勁戰

果陣租左GTI 300

仲以為得125果啲,係咪要國際牌租,有興趣

十分回味

揸勁戰

果陣租左GTI 300

MT 09都有

揸勁戰

果陣租左GTI 300

MT 09都有

唔敢揸咁貴,跌車就pk
台北去花蓮,上埋蘇花公路,果時仲要冬天,回程時又凍又大風又落大雨,真係體驗過人生

花蓮火車站

蘇澳港

大包細包放係車

後來換左雲豹200,屎忽舒服好多
台北去花蓮,上埋蘇花公路,果時仲要冬天,回程時又凍又大風又落大雨,真係體驗過人生

花蓮火車站

蘇澳港

大包細包放係車

長途低把手,傻的嗎

花蓮火車站

蘇澳港

大包細包放係車

長途低把手,傻的嗎

熱血

花蓮火車站

蘇澳港

大包細包放係車

長途低把手,傻的嗎

熱血

依家諗番起用分離把真係幾撚憨尻
依家老西都用低把

花蓮火車站

蘇澳港

大包細包放係車

長途低把手,傻的嗎

熱血

依家老西都用低把

花蓮火車站

蘇澳港

大包細包放係車

長途低把手,傻的嗎

熱血

依家老西都用低把

好熱血
巴打有冇去過北宜公路
風景一流
勁戰留名
個名真係好柒
巴打有冇去過北宜公路
風景一流

巴打,試下夜晚行分支

華梵大學戈段一試難忘

宜蘭段(未到坪林)好正

個post都幾多台北巴打
幾時得閒出黎走番轉

十分回味

巴打係係台灣考左重機定係用香港國際牌租?

十分回味

我是腥港人,用國際牌去租

十分回味

原來國際牌租到黃牌
巴打係香港揸咩車

十分回味

原來國際牌租到黃牌
巴打係香港揸咩車

之前睇過一篇報導,話香港的國際牌正路喺台灣最大只可以租到249cc

十分回味

原來國際牌租到黃牌
巴打係香港揸咩車

之前睇過一篇報導,話香港的國際牌正路喺台灣最大只可以租到249cc

係香港揸羊好多都300 400cc
反而個邊d 車cc

十分回味

原來國際牌租到黃牌
巴打係香港揸咩車

係香港揸羊好多都300 400cc
反而個邊d 車cc

反而個邊d 車低cc 多
轉載自 Vita 李睿紜 :

大型重機族要注意!

我今天才知道的事情,今天2016.3.8的16:25左右我的香港朋友(有台灣居留證)帶著在香港運輸署驗證頒發的駕照,

要去台中市北屯的監理所換取台灣的駕照,我一直在一旁幫忙協助溝通,原來香港所謂的電單車駕照,

只可以在台灣換領普通重型駕照(249cc以下排氣量)。

而且監理站人員告知,持全世界任何國家地區(包括香港)的國際駕照到台灣騎摩托車的話,也只能騎249cc以下車種。

所以外國人到台灣騎250cc以上的大型重型機車已屬實違法!屬於無照駕駛!

但是以我的範例,在國際駕照上的A級(如圖)寫著:准許駕駛之車輛:「機器腳踏車、不論有無邊車、

身心障礙者用車及三輪汽車之車重不超過400公斤(900磅)」,所以我問監理所辦事人員,

連鎖出租大型重型機車店是看國際駕照出租給外國人,對方回答說這是違法的,屬於無照駕駛,

如果出意外的話保險及肇事責任會有很多問題。

所以外國朋友可能不知道這件事,就算拿「A級」國際駕照騎重機,以台中監理站人員說法依舊屬於無照駕駛!
有冇人知台中邊到有老鼠車行
遲d賣車 一定過唔到
有冇人知台中邊到有老鼠車行
遲d賣車 一定過唔到

賣車要驗車既咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞