第八部Jojolion完,荒木飛呂彥即將製作第9部 - Jojolands(暫定)

83 回覆
85 Like 2 Dislike

驚閪
騎馬好睇在唔係有無替身
係入面每個角色都有自己意志
特別係johnny
騎馬咪又係替身
就咪係講緊第七集有替身都好睇
故事好似冇咁樣表達
石化病嘅詛咒由東方理那(Johnny老婆)開始話有,唔太覺得關透龍事。比較大機會係同初代東方憲助有關,有兩個肚臍嘅東方憲助好有可能接觸過合併嘅泥土或者力量,依個可能係詛咒嘅來源

透龍死咗劍就冇事係因為劍嘅石化病傳咗俾透龍
依個機制同johnny用遺體轉移石化病救老婆同仔好似
有冇人覺得第八部荒木講故事能力、戰鬥舖排同畫風起SBR之後跌咗watt?

今部石頭人設定好勁(呼應第二部柱之男?),但敵人能力同性格比較簡陋,少咗以前果種好緊湊好緊張嘅戰鬥場面;

配角好多,但主角以外角色除咗康穗、常敏外,有啲同主角有關嘅角色都冇再特別描寫(例如虹村京/荷莉/作並卡蕾拉 etc);

最後boss被動能力輸俾定助超越次元嘅泡泡+花都啤牌,之後到結局講返SBR後露西黎杜王町嘅過去,感覺好似欲言又止,雖然見返Jo2出嚟係有啲開心嘅

利申:荒木死忠只要Jojo仲出都一定會再追
神父要上天堂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞