第八部Jojolion完,荒木飛呂彥即將製作第9部 - Jojolands(暫定)

83 回覆
85 Like 2 Dislike
有冇人可以summary第八部講咩
追過幾次live都睇唔明
主角因為自己失憶同有四粒波子而對自己身世展開調查
並被捲入水果家族同石頭人嘅鬥爭之中
今次個boss有個咩能力
接觸甚至調查boss會引至不幸
If一個人「追捕」/「對抗」boss,「不幸」會降臨喺嗰個人身上,令嗰個人唔可以攻擊boss

Eg. 女主對抗boss令一架飛機嘅門跌左落嚟差啲車死女主
8麻麻地 不過都未睇結局
7真係最撚正
死老嘢替身無變
睇唔明個 ending
咁屈機 主角嗰垃圾能力點鬥
未睇最尾一集
前面內容冇解釋點解定助可以打中boss
講咗啦
泡泡其實係迴轉嘅線,同7部Johnny差唔多
所以可以無視定理打中boss
但佢冇解釋點解會有「看不見的旋轉」
定助手上粒泡係打唔中透龍的
係佢無意識中喺膊頭射出嚟嗰粒「看不見的旋轉」先打得中
老實講,第8部boss戰真是一般,無解釋看不見的線回轉點來?靠主角光環,最尾發現自己的替身是克制boss。
jojo post 成日有條友 個個回覆都負評 定還是係替身能力嚟?
原來真係有痴線佬見JOJO POST就一個一個去禁負評
總覺得荒木其實畫到Boss戰已經開始放放地棄
其實咁多伏筆可以用,只要把泡泡扯去弦理論、量子力學、或者宇宙大爆炸(結合吉良吉影的能力),就算開外掛都叫開得合理
但連講都唔講直接話唔知咩黎真係令人接受唔到...

就連結局都係,唔再執著去解之前伏筆同疑團,亦唔去強調解除咀咒
純粹再講返定助最後融入東方家,好平淡咁就完左個故事
趁就完重睇啦
追live好易睇漏野
Boss 戰唔夾硬嚟反而係少數啦
除左1、4、7之外,最終boss戰都係夾硬嚟咁濟
只係8部作到透龍個能力勁得滯先收唔到尾姐

不過原本以為8部會係定助同康穗嘅主線
結果到最後呢條愛情線都係無疾而終
算係少少失望
第四部boss 戰簡直係頂點
仗助智鬥吉良
你當早人流架?
早人唔係流
但係仗助先係主角
最好睇嘅地方係二人智鬥有來有回

BTW 真係有痴線佬 一個一個comment 去禁負評
而且仗助仲要係冇覺醒新技能
第8部真係追咗3-4次
超長篇, 睇到好攰
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞