偶然與想像

70 回覆
9 Like 5 Dislike
我既前提係 唔假設有唯一正確既解讀
而我提我覺得有趣既解讀 唔係我覺得自己既解讀係最正確 或比其他解讀好
而只係覺咁去解讀 但解讀本身會係我自己覺得最有趣

無心者 都係照之前講過一樣
至少 我偏向覺得 女主心底係點 正係電影偏向留白既位
我唔係覺得對女主作 無目的既解讀係絕對比有目的既解讀正確
而只係如1所講 我覺得咁係一個有趣既可能性

無人知道教授後續係點 就係一個留白
我都係如1 覺得 如果對故事後續既想像
係幻想教授本人 如同女主角傾計時被女主質疑一樣:
自己既堅強只係受人認同下 先輕言可得既野

咁樣個故仔會更有趣

男SP成日話教授毀佢一生毀佢一生 對佢有壞影響
呢點 我偏向覺得 只少佢一開始 係認同文學有價值
我只係將呢點 省字咁講成自我認同係文青

我諗我地既主要分歧係
你叻於 喺片段已有既片段 對劇情作一合理而邏輯一致既解釋
我自己好欣賞

我講我唔同既睇法 唔係意思我覺得自己睇法更好 而只係意思 我覺得
咁樣去對編導留白既地方 作反常d 意料之外d既解讀 作為可能性 咁係我自己覺得比較鍾意而有趣

不過都肯定 呢種鍾意 只係主觀 唔係客觀

第3個故事嗰句 就係基於 我覺得女二 究竟一定唔係女主本來要搵既人 定真係有可能女二扮唔識女主
呢個可能性 就算唔揭破 唔肯定

但女二同女主 新既相遇 新既交心
呢點作為現在當下偶然既真情
就獨立於往事 甚至
假設女二真係新人 女二對女主既重要性 可能勝過 舊人原本想搵既嗰個人 對女主既重要性

不過呢一切 都係我對留白位置想像既可能性
而我鍾意既位 就係呢d留白位置既呢種可能性
竟然搵到POST討論
第一個故事最後用ZOOM個下嚇左一嚇,係我睇戲生涯第一次見(或者我睇戲少/日本電影少)
個結局究竟前者係現實定後者係想象好難分,前者係現實的話就對比緊OFFICE男主冇追女主,後者係現實的話對應番一開頭影相個情景,但有樣野就係男主話帶女二去(酒店)果時個背景聲音係女主出左去有火車(?)經過嘅聲音,所以諗諗下後者又可以係現實,前者係女主想像冇哂2個朋友嘅情境
故事2 想像個part 有冇人諗男二(SP)個想像,意思係佢一開頭覺得自己先係上電視果個,到最後佢搵到工,遇返女主,俾女主強吻,鏡頭PAN返去SP嘅角度俾返觀眾有個留白去想像SP個刻對於女主嘅行為有咩想像
故事3同意上面各位所講,我覺得反而係俾返想像觀眾其實女主們會唔會係認識的
睇影評睇到嬲都係第一次

完全曲解咗電影主題
呢d咁既廢文都有人課佢Patreon?
但佢最尾都噏埋個女仔個名
指 女二向女主噏埋 女主要搵既嗰個女仔既名 所以女二係女主本身要搵既人?
定指 女主向女二講過要搵既人既名 所以女二最尾講咩 都係假裝?

我都唔係好記得細節
女主叫夏子,佢想見番mika
不過女二叫aya, 而佢最後醒起舊同學叫nozomi
Nozomi又有另一個意思:希望

我覺得女主同女二應該係素未謀面
兩個陌生人偶然相識,仲因而獲得救贖,都幾勵志,令人可以對人生抱有希望
你依個日文名解讀好好,唔識日文真係唔知
其實二三都好世界奇妙物語
我都唔係好有深度既睇戲人
但係呢個人批評個啲點都幾膚淺下
睇佢咁講,應該個啲劣質畫公仔要畫到岀腸既戲先叫做好電影
以前覺得馮晞乾都算正常,會講吓真話批評啲唔屌得嘅戲,eg《非同凡響》之類

但呢排真係伏咗好耐多獲,呢篇直頭係暴露哂佢根本係唔撚識睇戲,又或者話睇戲嘅視野係超級片面

大佬,大撚把經典藝術電影都係少場景,以對白為主啦。冇睇過英瑪褒馬、伊馬盧力,都至少睇過十二怒漢啦,通常會批評套戲少景,多對白嘅,都係比較入門嘅觀眾,我都係第一次見一個so call專業影評人,會用呢啲point去批評一套藝術向嘅電影

我一路睇呢篇垃圾文,我真係一路諗到底我地係咪睇緊同一套戲?
呢套片雖然係齋talk,但其實啲plot twist都算好密,點會係平鋪直敘?
另外真係好撚心班影評人唔撚識就咪撚再講鏡頭啦,我本人作為一個做商業製作嘅電影人,夠膽講《偶爾與想像》嘅鏡頭語言係去到精純嘅層次
大佬,要入門嘅觀眾,先會用所謂「鏡頭無咩變化」嚟屌套戲,人物嘅情緒同關係冇改變,咪唔cut囉,唔係吓吓好似韓劇同Marvel咁一味快快快兩三秒點都cut一cut就叫精彩架on9仔

正正係有之前嘅長鏡頭,所以cut親正反鏡都有特別嘅張力效果呀傻仔,都未計用Zoom in鏡頭去進入想像域呢個盲嘅都應該睇得出嘅精彩手法呢篇垃圾文對於鍾意呢套戲嘅人嚟講,已經係去到冒犯嘅程度
晞哥≠馮睎乾
睇左佢咁多年
一路都無乜野
宜家出篇咁既垃圾真心失望
多謝巴打你呢篇文,幫我屌柒一個想屌好耐嘅垃圾作家

Asako i & ii都可以俾佢屌到垃圾咁真係無野好講
睡著吻別醒來吻別 就本身評價都係兩極化

不過評論嗰陣啲論點站唔站得住腳
定係暴露自己觀影水平幾片面幾差劣
就係另一回事
睡著吻別醒來抱擁
佢唔鍾意冇問題,但佢睇都冇睇就拎嚟做證據話濱口龍介廢就….
睇完都一段時間 暫時未遇到同樣鍾意既下套電影
呢套d後勁幾勁下
睇果陣覺得無特別
過多幾日就會成日諗住
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞