偶然與想像

70 回覆
9 Like 5 Dislike
第二篇扯左
覺得第三篇太多口水
我係篇一既女主
我…應該算愛過男主
但佢唔夠愛我
佢信唔過我
佢唔尊重我既自由
即 佢愛佢自己多於愛我
所以我出軌

佢有無愛過我?
佢有在意過我
但 佢唔意識到 佢對我既在意 係因為我而鍾意我 定只係 因為佢覺得我係佢既擁有物 而在意我

女二 我真心鍾意佢 為佢本身而在意佢既幸福
唔係因為女二係我既擁有物 而在意佢既幸福

我希望 如果男主係愛女二
我希望 男主唔好再好似佢所謂愛我咁去愛女二
而係 好似我鍾意女二咁 去愛女二

呢點 就係我唔想男主重覆犯錯既位

劇終 有兩個可能性
唔知你會唔會覺得 後者係Happy ending?

後者其實係真正既sad ending
因為我妥協 因為我讓步 因為我幫男主做左決定
男主就輕鬆咁 做返本來既佢
自我中心既佢

兩個可能性中既前者 你以為我搞破壞?
其實 嗰個先係happy ending
我迫男主去做選擇
佢走出去追女二
佢自己做出左自決
佢唔再猶疑
唔再對我留戀
咁意思係 佢唔再係 最鍾意既只係佢自己 唔再係 想得到一切操縱一切
佢開始識得 知道自己唔可以得到一切
知道 要有所犧牲有所放手
而由呢點開始 人先會識得愛

我有無鍾意過人?
可能無
可能我係神
只係想令人類更加識得愛 而唔係只愛佢自己
我只係想 打破一切人既自我中心
第三天篇最悶 有少少荒誕
我之後都反省 自己對生活既睇法
個女學生講得啱
我堅持到自己 只係因為我堅持自己既情況下 社會認同嗰個我
只有咁既情況 我先能夠相對輕鬆去堅持做自己

我點解要打開門?
打開門 象徵既 係我一直堅持無事不可對人言
我一直堅持 堅持 堅持 走到呢一刻
女學生電郵錄音俾我 係咪因為呢個動作太私人 唔夠打開門 所以我要承受之後既挫折?

究竟 真係我既行為有錯 定只係社會太迂腐?

不過正好
而家我客觀既挫折 先真正考驗我對生命既睇法
喺逆境中 先更真實咁 感覺住精神同觀念既力量

我正正要 喺文學上 做出比之前更真誠 更自我既破格
我係女二
但你睇完 知唔知我真正身份?
小林 係我真正既姓 定係我丈夫既姓?

有無證據可以客觀地肯定 我唔係女主要搵既人?

你記唔記得 一開始 我話 女主可能認錯人既時候 所講既野?
我從相遇既細節開始講
有邏輯地解釋 我地點樣誤認對方
點解要咁有邏輯?
其實認錯人 就係認錯人
點解要刻意解釋?

正正因為我掩飾
我想避開女主尖銳既問題

點解我要提出角色扮演?
因為我想偷聽 女主心底既心聲
同一番心聲 我生理上都係我自己 但因為我身份唔同左
對同一番心聲 我就可以 用同一個我 而唔需要承受壓力咁 去聽到女主既心聲

彈琴既故人
有幾多係真 有幾多係假
我同女主 20年後 而家真正需要既係咩?
係真相 係舊事 定係當下真實既情感支持?

舊事既真 係真正既真
定當下既感情 當下精神上既交往 當下既精神上互相照顧 先係更真實既真?

真正需要重視既係咩?
睇完諗住入嚟望下其他人講乜
又諗住自己講下乜

先發現樓豬好喪
我都係出返去了
我覺得每故事既一個後續題目都有趣:

1. 女主有無真心有一d時刻 係愛男主多於愛佢自己
2. 男作家聲譽毀後 能唔能夠堅持自己本身精神獨立既信念 定只係似普通人一樣消沉
3. 女二係唔係 或者有無可能真係女主本身要搵既ex
譬如呢三題 有無咩睇法?
多餘嘢就唔講喇
淨係想講小弟今年Top3
一定有呢部
有無類似既戲介紹?
又或者 有無有關電影既社團 blog等等 作為搵到好戲既source介紹?
睇時感覺電影係主要文戲 對話對話對話
我估 未必多觀眾會有耐性欣賞對話中既邏輯 同對話中所展現既 編劇既精神?
但正正 呢兩點好正
睇完 我自己好俾編劇既精神所感染

但有無話 邊個編導係類似
或 唔洗類似 而只係 你欣賞架呢?

我覺得會鍾意呢套戲既人既品味 所推介既野 我自己應該都會好享受
好鍾意第一個故事既文字遊戲

三個故事好多角色既語言都係曖昧唔肯定

當然大家共鳴感最深係第三個故事 好多人睇完都眼濕濕
好文共賞 欣賞下香港電影blog既水平
https://travelerwithmovie.com/2021/08/05/偶然與想像之輪-濱口龍介-電影-影評-線上看-電影節/

沒有看過濱口龍介作品,對之最深刻印象,還是前作《睡著吻別醒來抱擁》被讀者推選為第五屆電影投選「最差電影」十強,以往每每有這類電影入圍,總有其他讀者去「圍」提名或投選的讀者,難得當年竟然沒有人對之異議,反倒最後《聖鹿獵殺》反超前成為最差電影三強,就真有人去「圍」投票的讀者,大抵該片真的有夠差劣?《偶然與想像之輪》成了應屆香港國際電影節閉幕電影,滿以為總差極有限,否則怎能登大雅之堂代表電影節?沒想到竟是差劣得馬上想把濱口龍介Blacklist,甚至很難介定這是一部電影。故事以三個時代的女性為題,看似探討她們的內心世界、矛盾複雜的愛情觀,再緊扣「偶然」這個帶點宿命的主題。這種背景還得是短片長度,大抵是個四平八穩的題材。《偶然與想像之輪》三部短片的結局確有一定的出人意表,惟過程超越平鋪直敘,往往就是一段超長鏡描述兩位主角「一輪嘴」地喋喋不休的對話,頭兩個故事的鏡頭幾乎沒有任何變化,過程「慳水慳力」。無止境的對話對劇情幫助不大,甚至不乏「傾閒計」的時候,煞有介事、似有若無的哲學式對白,只感濱口龍介過份自戀,只成曲高傲寡的劣作。

第三個故事最好睇
暗示人的記億並不可信, 但最終配以快樂的結局, 即使女主角最終無搵返個EX都無遺憾, 因為想講想做GE事都做左, 而且佢都知道即使俾佢搵返EX都唔會一齊
第二個故事中間有D悶
第一個故事好普通
你個Hide幾貼心 防劇透
睇完個影評 我自己會諗
係我見到太多編劇自己都無意識到自己想講既野
定係 影評者睇唔到 我同編劇會自然地睇到既野
背影是真的人是假的
感情係真 記憶係假
問題個劇本就係就係喋喋不休既對白最有玩味
呢條傻閪俾其他影評人叫佢做觀影界明燈

//某電影專頁向來是觀影界明燈,不好看的奉若神明,好看的偏偏貶抑得一文不值。眼見他批評為濱口龍介的《偶然與想像》為自我陶醉、曲高和寡之作,便可預計電影定必精彩絕倫。雖說人人喜好不同,感受無分對錯,但這部榮獲柏林影展銀熊獎的日本電影,足以揭露觀眾層次的差距。//

https://medium.com/movie-buddies/偶然與想像-wheel-of-fortune-and-fantasy-偶然與想像-原來一直交替互換-2a881ee063aa
好睇 文字本身寫得流暢而清晰
故仔內容有簡介 但無強烈劇透
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞