有冇CIOB考左牌既既巴打係度?

161 回覆
2 Like 4 Dislike
反而我識親d RPS同RPE都唔掛Sr Ir,我send完email俾佢哋,佢哋都係叫我下次打番Mr就算
如果你有細蚊仔 學校個度啲家長會加個sr / ir 都okay 嘅😁
HKICM 就算DMR 都要interview ga wor...
好似有 CIOB 去 SPACE 讀個 post cert 入到 HKIE (BLDG)
MCIOB 係英國其實 ok
Any more detail?
唔係好明個programme用意
係比有ciob既builder讀完幫助佢地考mhkie?
BE66036 Temporary Works Design
BE66037 Geotechnical and Foundation Engineering
因為我見裹面兩個course都係考builder牌必問
無用
Yea
如果你去英國有用 換張安全白卡
十幾廿年前 班老屎考黎駁其他牌
依家無用啦,咩都無RRA...
CIOB 都叫考? 填哂個幾頁紙都唔洗Interview,除非你寫得好撚衰先會in
樓上有個 ching 話依家要 in
讀完教你, 已經有source , 似polyu bre temporary works design & thei civil Geo foundation and engineering 其中一個單元.
計數多.
Hkuspace 一科exam , 一科4test + presentation. 我9月1開波.

我uclan hkct ciob accredited bachelor , 打左上hkie 問,問我有冇honours , 我表示有, 佢地答讀多個hkuspace building Engineering , 上金伯利做form 1AQ , 可以考scheme A building division , 或6 年Building Engineering / AA work 相關工作, 直接考.

Hkie bldg rpe 做吾做到TCP ? 自己問building department. 當比個機會自己見識下.
Hkicm 去scope 有個新course - professional certificate in construction management .
讀半年, 滿足normal route 1 entry , 可以不用interview .
入左會2年先可以轉營造師.

Cr 班友做緊乜?

見Cr 個班攻打緊SOE / Cabe ,
CEng application .
用equal membership 入mcabe C build E .
或rics direct entry assessment ,
考rics project management / building surveyor

有D 經bsomes member 去物監局考tier 1
考經理牌.

Title 都要工作經驗上支持, 知下好, 同朋友們吹下水, 你估甘易考?寫文直批都要正正經經,
Local branch 會QC , 私下打比你老細 問.
師兄好熟行情
Push
師兄,趁早回頭是岸,唔好考CIOB,考HK IE CIOB香港 認受性唔高。近付零。
但係日本你真係好想考嘅話都可以share 下。

你考完之後好快會棄會
同意
其中一個Oction,其實好多人都可以幫你簽,佢寫咗個要求係乜嘢
你可以睇返個list到底咩人可以幫你簽

基本上係同行嘅Professor都可以簽
佢有個list寫咗乜嘢人條件要求可以幫你簽

基本上係工程同行嘅專業人士都可以幫你簽
HKIE 難考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞