有無人有即熱水機推薦?

185 回覆
0 Like 10 Dislike
我都有諗過,但我唔知平時飲幾多
6910話filter用一年,但其實無講實際用量,所以唔識比較
俾你參考,我同老婆兩個,都要返工日頭唔係屋企

未買前我老母: 買嚟做乜?咁貴/煲水仲好
買左之後我老母: 阿仔你邊到買?介紹俾三姑六婆齊齊用先

就咁計,即係ADD553大約有300L
但ADD5980M濾芯,AWP210/211,大約$55
ADD553要$900

唔計效果既話,ADD5980M係平好多
但我最大考慮,都係過濾效果
6910大部份情況都夠用啦
即冷同100度真係反而唔係必須
同埋睇埋filter幾錢5980M寫一個月換一次

利申: 6910, 唔要wifi抵玩
每個月換 一年都六百幾啦 差得幾多
同埋係要入煲過既水 呢個filter 方式唔濾細菌
除非你個肚頂到直接飲過濾水
一定係RO最方便
ADD553去中華電力買738
過濾效果就應該RO好,而且佢仲要每個鐘會着一次紫外光殺菌,因為你用落發現,如果啲水一兩日唔換會開始有味有菌
根據巴打個chart,ADD553大約有300L,$738
AWP210/211係100L,大約$55
計返都差幾倍,但換密D係麻煩既
咁好似6910真係乾淨D,而且兩部機個價都好近..........
一個無ro 我覺得無得咁比較
[url]https://www.philips.com.hk/c-p/ADD553_97/filter-cartridge
[/url]
官方數據係2000L
你要睇埋過濾原理
RO 大部份雜質係存留喺廢水
一般過濾就留喺濾芯入面
建議更換期都係戴哂頭盔預鬆比你
其實過唔到細菌要入煲過既水已經唔洗考慮
太麻煩
其實即熱水機對比普通電熱水壺有咩好處?
我以為都可以即飲,煲過先入得,不如直接煲完就咁飲..........
好處咪想飲暖水唔使等
又唔會好似舊式電水壺咁長期翻煲
唔使等佢煲, 有過濾
黑金好似有埋UV C 燈殺菌? (當然信不信個功用就個人決定)
黑金有無得直駁入水?
得水份子過到RO個filter
純水可以直接飲
好唔方便
睇你幾多人同一日飲幾多水?
入滿水正路都用到2,3日
你煲水都要入水啦
佢只係價錢相宜又比到RO水既選擇
你可以裝廚下式RO再另駁即熱水機咪得, 貴好多
求其google到類似呢啲
https://www.everpollhk.com/categories/ro900page
之前屋企有部可以直駁入水同出水既RO即熱水機,但好大部
而家用緊非RO濾水器之後直駁即熱水機
如果黑金可以直駁入水就好,因為想轉RO水
用緊黑金兩個人平均一日換一次水...除非你真係飲好少水
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞