DJI Mavic Pro 點解呢部野咁勁 (2)

512 回覆
3 Like 1 Dislike
玩左一個禮拜
今日攞去貼住海飛睇下去到幾遠
都有成3k,個系統真係好野,一失聯會自動回航攞返訊號
過幾日裝埋火星人再睇睇

你係邊到起飛

去左西環

吓?!
佢賣1萬都仲得喎
跟本無對手

係唔平,但真心值

未買前就覺得貴
一上手玩發現跟本超值啦
而家見到d單反撚就好笑
又孭機鏡頭三腳架成擔重,去到現場又要迫又要攝位,好on9

你真係冇玩相機 攞部FF機都KO哂你啲相

咁影到上面巴打既相咩
係影都影唔到呀

你都on9嘅 比較兩樣唔同性質嘅嘢
你唔好話飛機快啲,做咩要坐巴士咩

你自己柒撚左先
我講便攜你就講畫質
唔撚想理你

小學雞 相機知識都冇仲要係攝台用航拍比單反
攞部a7ii出街仲方便過攞mavic+控+電啦傻仔

自從上年買左部航拍機後, 就無心機再攞起部 A7/fuji x出去影景

航拍取景個自由度同方便程度根本好太多, 個取景角度的可能性, 但地面上點都比唔上的

好靚

自從上年買左部航拍機後, 就無心機再攞起部 A7/fuji x出去影景

航拍取景個自由度同方便程度根本好太多, 個取景角度的可能性, 但地面上點都比唔上的

好靚

我都係A7 + Fuji X
平時出得去行山都帶Mavic+兩機+腳架 其實真係好撚重 (~9KG) 尋日行都攰到仆街
不過sensor太細呢啲對我嚟講影響都幾大

吓?!
佢賣1萬都仲得喎
跟本無對手

係唔平,但真心值

未買前就覺得貴
一上手玩發現跟本超值啦
而家見到d單反撚就好笑
又孭機鏡頭三腳架成擔重,去到現場又要迫又要攝位,好on9

你真係冇玩相機 攞部FF機都KO哂你啲相

咁影到上面巴打既相咩
係影都影唔到呀

你都on9嘅 比較兩樣唔同性質嘅嘢
你唔好話飛機快啲,做咩要坐巴士咩

你自己柒撚左先
我講便攜你就講畫質
唔撚想理你

小學雞 相機知識都冇仲要係攝台用航拍比單反
攞部a7ii出街仲方便過攞mavic+控+電啦傻仔

攞部手機仲方便啦 帶條柒咩
呀係喎你要用畫汁打飛機喎
繼續FF啦你

同意
睇住d人永遠相機堆埋一點
幾十張同一格局既相 一式一樣
航拍機只要升高 調整角度 可以帶來多重變化
航拍的確喺外景取景方面有優勢
但點會取代到單反?
唔通你室內影人又航拍?
影模型玩具又航拍?

上面有條友仲痴線
話揸架航拍去d 單反友前面慢慢影
知唔知咁做有幾危險?
架航拍本身成個血滴子咁
界傷人你點負責?
所以我話玩航拍一定要考牌
如果唔係第時實比呢班弱智仔累到大家都冇得玩
有無師兄有帶出國嘅經驗?有咩要注意?
航拍的確喺外景取景方面有優勢
但點會取代到單反?
唔通你室內影人又航拍?
影模型玩具又航拍?

上面有條友仲痴線
話揸架航拍去d 單反友前面慢慢影
知唔知咁做有幾危險?
架航拍本身成個血滴子咁
界傷人你點負責?
所以我話玩航拍一定要考牌
如果唔係第時實比呢班弱智仔累到大家都冇得玩

佢係死都要攞航拍打哂飛機咁
講真,why not both,我都係單反+航拍
但只係想講航拍同單反係冇得比姐

好靚

平時出得去行山都帶Mavic+兩機+腳架 其實真係好撚重 (~9KG) 尋日行都攰到仆街

我2套野封印左好耐, 除左係屋企影下貓
02年開始玩影相, 航拍機真係改變一切

一樣放埋唔知幾耐
係攞過出去影演唱會
都係個句
依d天氣攞哂成套架餐周圍走又迫即係搵自己笨柒
航拍前景我覺得加變焦會係一大突破

好靚

我2套野封印左好耐, 除左係屋企影下貓
02年開始玩影相, 航拍機真係改變一切

一樣放埋唔知幾耐
係攞過出去影演唱會
都係個句
依d天氣攞哂成套架餐周圍走又迫即係搵自己笨柒
航拍前景我覺得加變焦會係一大突破

一部航拍 + 一部輕身的無反做正常拍攝已經夠哂, 單反就真係 , 5D打後無再買過單反 (2012 年用左6年的單反裝備全賣清, 包括 300/4 等長焦)

果時加左部nex後, 旅行攞 5d + nex, 已經覺得部 5d好重好論盡; 到 Fuji X出左後, 第一代 d色真係最正, 之後再上 A7 同後期不同 X系已經唔會再掂單反, 但即使無反方便, 都解決唔到影景的局限性, 影景點都係 "位置" 先決, 有個靚magic比你但無靚景, 前又樹擋, 左右又行唔到......個個得一個角度的"例景", 真係影得好無癮

就係講緊依樣野
成堆人迫埋一齊
結果影來影去都係同一樣野甚至遮哂
結果要靠畫汁自high
我覺得無意思
仲有依個年代講輕裝,無反我都嫌論盡,加部rx100 /lx10 /g7x 就一流
都唔明有咩好嘈
我兩樣都有玩
兩樣都有對方做唔到嘅野
互補不足
why not both?
點解用一邊就要踩另一邊?
都唔明有咩好嘈
我兩樣都有玩
兩樣都有對方做唔到嘅野
互補不足
why not both?
點解用一邊就要踩另一邊?

我自己都試過孭住周圍走
覺得辛苦覺得on9有咩問題?
裝完隻火星人
都唔算難搞 但係個人無咩耐性就唔好自己郁手

好靚

sensor細單獨影一張出相的話, 一放大睇就唔掂
所以我會打横影幾張再合相, 谷番高個解像度, 有需要就仲會 +-1 ev 曝光 (mavic可以直倒後打横影幾張, p3 果時要上一set, 下一set)

例如上邊張相都係幾張合成, 放大睇會好過單張好多, 當然無得同 A7 比 la

師兄想請教下點樣打橫影幾張

好靚

所以我會打横影幾張再合相, 谷番高個解像度, 有需要就仲會 +-1 ev 曝光 (mavic可以直倒後打横影幾張, p3 果時要上一set, 下一set)

例如上邊張相都係幾張合成, 放大睇會好過單張好多, 當然無得同 A7 比 la

冇上面巴打咁pro 不過一般都係靠自己試
影完一張郁少少再影(一般淨係向右郁) 最後用lightroom 將啲相merge做panorama
singlag巴打好似前面有講過

維港....?

好靚

冇上面巴打咁pro 不過一般都係靠自己試
影完一張郁少少再影(一般淨係向右郁) 最後用lightroom 將啲相merge做panorama
singlag巴打好似前面有講過

唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞