Algo Trading Month 1

111 回覆
9 Like 4 Dislike
Stats普普通通 明白concept 就得。至少research paper 提及到,你明係乜 就得。你唔洗精到 識得解難,因為無金錢價值。你點精理論ML,都唔夠Berkeyley Lab啲researchers鬥

我地依啲凡人唔洗精通 理論ML,我地識得點應用就得。

我自己黎黎去去 玩algo trade,都係得2條橋。

1. 搵更多data,之後將raw data transform 成唔同data

2. 將幾個ML模型 合併成一個
謝謝師兄
俾左個like 你!

自己有少少研究,但唔多識。

想問Machine Learning / Deep Learning Models 對炒股係咪真係有咁大幫助?

以我理解,去驗證一個strategy係需要大量既data/trades,而正路諗根據Central Limit Theorem 就最少要1000個data point,就好似選舉民調咁,同埋每年只係得252個交易日,換言之需要4年每日都有trade 先驗證到。延伸落去,咁頻密買入賣出,同day trade 差唔多,炒唔炒到大錢?ML DL好似唔可多可行。

Algo trade 成功炒到大既應該得2類:
1. market making / high frequency trading (eg Virtur, Citadel, Jane Street)
2. 用algo trade 既工具去研究市場/配合fundamental (eg bridgewater)

第一類,我哋常人programming/配套/佣金 應該永遠都比唔上佢哋
第二類,應該唔太需要ML/DL?除非你用黎predict 失業率,再應用去炒股

Btw, 想知道點解Jane Street 用OCaml 去可以比得上人哋用C++

利申 唔識亂噏,大家討論下
Machine Learning係must。但DL唔可以直接黎預測價格,除非你用DL訓練電腦 分析農業衛星圖片,從而預測農作物產量,從而預測農產品期貨價格。

或者DL訓練 電腦分辨油輪,從而count有幾多艘,去知道油供應量,黎預測 油價格。

Central limit theorem係base on p-value。因為sample size去到某個點,p-value 就會touch到0.05/0.01。 但其實沒用,即使1000個data 量都唔夠,因為你可能係p-hacking緊。一般10年-30年 insample daily data先夠robust。更多資訊,可以睇下面張圖。

https://www.winton.com/research/experiment-and-observation-in-quantitative-investment-management

Market making 普通人都可以做到。但愈大粒既product,愈沒可能。可能你focus起 新興市場,可能得。例如:印度、波蘭、南非….等市場
簡單來講
信frequentist 不如信bayesian
唔可以咁理解。 應該兩種方法都採用
樓豬第二個月了,有無更新
我心中algo trade認為正確嘅方向係檢查有冇arbitrage 而唔係用d ml 去blackbox model time series
咁你睇個到有冇arbitrage機會,都係要靠ML要搵。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞