Algo Trading Month 1

111 回覆
9 Like 4 Dislike
Lm
LM睇玩唔掂
利申 FinTech
揀25隻股票月供
每個月rebalance 仲好過自己短炒個portfolio
Algo trade 真係for 興趣
quant同algo trade有咩分別?
之前上網睇過quant d tutorial,搵alpha factor做risk model。但係望下Algo Trading,又好似唔係講緊同一樣野
Quantitative trading is a form of algo trade
而quants* 就係一班人負責搵你所講既alpha
用咩tech stack
留名待笑/學野
認同。

好多人以為放堆data落去,run run Machine Learning,就可以賺到錢。

邊有咁易..

利申:4年algo trading experience,依加先寫到一個strategy

有興趣學algo trading 既話,只建議睇 國外學者寫既書 同 blog

1. Algorithmic Trading &DMA By Barry Johnson

[url]https://drive.google.com/file/d/
19me15WmJ1FNaVJMxAKc2qMns_Qy4nphF/view?usp=drivesdk[/url]

2. Machine Learning for Asset Managers by Dr. Marcos Lopez Prado

https://drive.google.com/file/d/140fu9g20dFw_ok5cqHpcNPP64ikQewps/view?usp=drivesdk

3. High Frequency Trading By Dr. Maureen OHara

https://drive.google.com/file/d/1N8biebO0o4OEmUFc6D4ghWT46Iy7JzRZ/view?usp=drivesdk

4. Mathematical Investor

https://mathinvestor.org

仲有其他Data Science platform (eg. TowardsDataScience, ScienceDirect之類)

對於任何起香港既量化交易書籍,一概極度不建議閱讀。
同埋 唔好吹奏Ernest Chan條友,條友Twitter share啲野 垃圾到一個點
受教
之後再買返啲書
識DS不如花多啲時間做DS project, 搵份好啲DS工, 然後dup啲錢就咁好似普通人買美股投資好過
ds project即係點
有人請先得架 on9 香港鬼有AI呀?

學DS 唔去學點炒股 會唔會浪費左?
Kaggle join黎做乜鬼

你唔係美國人,拎唔到獎金。

利申:Kaggle featured competition 入過2次前十
你唔好on9啦。

幾乎全部top 10%都係用同一個模型,最多都係parameter有啲唔同。

最後入到前十個啲 都係靠運氣,基本上前5% 同 Top10 一樣實力。

仲有50萬 你以為好多呀? 知唔知FundSeeder 管理緊一億美金資產,佢背後個東英資產OPIM 管理緊multi billions,仲未計佢啲collaborators 例如:First New York個啲。

如果比我知道 你C2 比幾百蚊月費,但走黎扔幾十萬美金 投資,我一定ubsub你。我開Collective2 係為左吸引 資本細既人 投資。如果係大資本,FundSeeder,或者 跟我IB Advisor account,唔該。
仲有Optiver 個啲比賽 你有冇真係join過?依加Kaggle全部啲金融量化比賽全部都係 feature selection比賽。 就咁比百幾個features你 去trade,你唔係以為真係 會搵到一個賺大錢呀?

Toy competition 黎架喳

Kaggle從來值得join既都係 tutorials for beginners 以及 image 比賽。
我都想呀。,未grad呀 屌。

同埋你有冇真係開過FundSeeder account睇?Leaderboard FS score前50個堆人 強到pk 係神既境界。

第一名 過去5年 Share Ratio 8點幾,平均年賺百幾%,MDD得 2%。

一年就想大把人排隊想投資?你會否太天真? 有既,呀豬呀狗囉

1. 你想大型機構想投資,你要有license。如果無公司幫你掛牌,無人投資。

2. 即使有人投資,你要解釋模型比佢知,如果模型 同佢地投資有模型 類同,佢地會因為想分散投資,唔投資你到。

3. 即使以上條件 fulfill到,你要搵Big 4 audit 去verify成個track record。有啲公司唔知FundSeeder乜黎。

4. 即使全部fulfill到,佢地真係肯投資,佢地只會不斷low ball你。

5. 最後 即使有大型機構投資,但如果AUM唔夠一千萬美金,係蝕本經營緊。

你以為咁簡單?咪on9啦。有一個SR>2 就 發達,day dream下好 算
屌,你入去睇下Optiver 比賽個CSV file係點先,先好起到同我argue啦。Kaggle啲比賽從來都唔係simulate 現實金融市場

我都話左Kaggle quant competition 只係feature selection compeition,係咪咁都唔明呀?
同埋 唔好扮到好似知道Kaggle Jane Street啲內幕消息 先得架 你只會知道feature #1, feature #2, feature #3.....,etc,全部人都唔會知啲features實質到底係乜嘢黎。你想起一個economicaly explainable 既strategy,或者將raw features再extract成其他features 都唔得。

你明點解係toy啦?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞