Algo Trading Month 1

111 回覆
9 Like 4 Dislike
QuantConnect 咪有code囉。你pin左既信息 當中 有本書 叫ML for asset managers 入面都有code。

同埋連登獲取既資訊量 都唔夠 Google Search多,起到討論都沒用。
Lm
建議睇下Advances in Financial Machine Learning 好有用嘅書
懶人用NEAT砌由佢自己玩算
Lm
如果你初初3個月學,睇下佢啲野都無妨。但之後睇番,你一定會認為本書 垃圾到一個點。

睇樓主pin左既個啲書 算啦。如果睇完 有興趣,先慢慢深研落去。

做algo trading 如果無好奇心,會做得唔長
巴打係外國讀緊定做緊依類工

有冇咩建議或者roadmap比新接觸嘅人
仲未grad,番緊intern工。係咪嚇親你?

但我由中五鑽研到依加。中五 起Quantopian仲係玩緊低層次既Moving average, RSI個啲。係year 1既時候,撞到一個好好既professor,佢真真正正教我點樣做algo trade。

之後我興趣變得愈黎愈強,自己慢慢開始睇外國研究員既blog, Twitter同 真係有金錢價值既research papers。

不過做algo trade,如果你只係想賺錢,但對依樣野缺乏強烈好奇心 同 強烈既學習欲望,最好唔好浪費時間 自己寫一個,投資其他人既模型上 仲好,因為依個真係一個搵大海撈針既故事,平均develop既時間 係2-4年。

我個時係一日平均花12小時研發 跟 學習。搭車既時候,我都係不斷睇外國研究員既research, blog,Twitter…..等,學習佢地既思維,之後好好彩,起某一次backtest搵到profitable features

我認為如果你肯起一件事情上 堅持一萬小時既學習,你都會寫到一個出黎。
咁又冇嚇親 我本身係hedge fund做

係依到成日見有人講algo trade 但幾乎冇人可以講到你咁清晰姐

你係自學開始嘅咁係好叻啊

我係好彩有人帶入行
我成日認為 係十年後既事

Btw 請lm
我有數底stat底同programming底但0 finance 0business底

邊啲journal 係適合我睇?難唔緊要我平時都睇開papers
同洗唔洗補習下啲finance 嘢行外人睇真係睇到有啲亂
如果啲researchers 搵到 好profitable既features,佢唔會publish出黎…..

佢地最多都係比丁屎咁多你睇。

你睇journal 、睇書,都係幫你brainstorm啲trading ideas。

我就咩journal都會睇,IEEE啲papers可能都幫到我做financial modelling。但如果睇完title, abstract, intro, conclusion,認為份reserach paper好似流流地,就會睇下一份。

睇樓主pin左既個啲先啦。睇完,你確定係鐘意玩algo trading,你先move on 學其他啦。至緊要 你長期有興趣 就得
樓豬有無進展?
簡單寫個程式上IB paper account trade 下.
搞緊quantopian 啲lecture notes 同埋睇緊 pin 左嘅第一本 (應該無咁快寫到strategy)

我打算用quantconnect 駁去ib 算
因為想擺多啲時間去strategy development
你睇緊DMA個本 定 ML個本?

睇書同睇電影一樣,飛住黎睇 精彩環節就得
DMA

飛住黎睇依個真

ML 我自問啲stats 同 linear algebra 都未去到睇得明嘅級數 唯有慢慢浸下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞