[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(38)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
真係唔知點解新close back t5會好過t1 咁多 可能因為夾硬將600ohm變咗32

dma我最鐘意susvara

其實好難怪,set機個班cfu都上年紀,聽個班都係好多上年紀,大家聽力都弱左好多
似乎我錯過左T5p
所以去試耳機, 見到前一手係上左年紀試,
我戴之前一定扭細個音量先, 試過戴上去嚇到耳到聾
仲有果d一部amp share 2隻耳牛果d, 有d上左年紀行埋黎試一定即走,
試過佢一野扭勁大聲, 嚇撚死我 (雖然都可能關2隻耳牛唔同阻抗事)
我好記得幾年前係AV show senn 記檔玩HD800s
旁邊1米有個呀叔都試緊HD800s
我聽聽下覺得點解有d雜音,睇左一輪都唔知咩事
最後除低headphone就明d雜音原來係呀叔聽緊個首歌
所以我之前都買咗個聲量儀 只係幾十人仔 盡量控制自己喺90dB 內聽歌
可以參考下呢條片
https://www.youtube.com/watch?v=f6desZTqTXY
依樣嘢真係要入一隻,有時都唔知自己聽緊幾大聲
有冇師兄試過鐵三角隻at-bha100 唔知夾唔夾empyrean呢…同埋啲大鋪應該有得試?
我會手機裝個測dB app, 雖然唔係好準,
但都大約有個數值
夾住手機收音位入隻耳牛度, 音量大約70~75dB, max唔過80

但入耳真係試唔到, 唯有屋企最靜個位聽,
揀定一首歌覺得果個音量啱啱好夠, 記住個音量, 然後出到街就算幾嘈都唔可以開高過果個音量

掉返轉就係可以試下係街開到啱啱好的音量,
然後記低個音量, 返屋企最靜個位開返同一個音量, 包保嚇撚死
依家出街都唔點會用iem
都係用有anc嘅tws就算數
同你一樣係靜嘅環境校好音量,出去就開anc,咁就大多數都啱曬音量聽歌
觀塘dma慢慢玩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞