[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(38)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
係相反
r2r最好係解PCM, 解DSD要轉做PCM先,轉PCM呢部份會影響個聲
有d dac會分開PCM 用r2r, DSD用獨立線路而唔經r2r dac解碼
clipping唔清楚 但係個高頻都差幾遠 舊版正常好多
以我所知所有focal 都有clipping, 構造問題,大聲啲動圈就打到個殼,超on9
之前有興趣買elex最後都放棄咗 儲緊錢上planar
大聲啲動圈就打到個殼

竟然?
HD800s都得呀
已經用緊hd800同埋r70x
更正一下,似乎唔係打到個殼,係個動圈自己clip,參考
https://www.reddit.com/r/headphones/comments/c8i6nf/focal_elex_mechanical_clipping_in_slomo/
本身好鍾意stellia,但係間唔中都見到有人話qc有問題

搞到唔敢衝,呢個價位買隻headphone返黎用兩用就壞真係接受唔到
post 主講明係大聲到一個唔舒服地步先係30 Hz 有chip, 已經唔係大聲d既程度,係勁大聲
咁所有單元勁大聲都會clip
max setting個elex review有提過聽某D電影soundtrack正常音量都會clip 因為個subbass
睇埋d comment 好似有d用家用elex 正常音量都clip
d品質真係…
希望新出個d冇事啦
你睇埋其他人嘅留言先,有啲細聲都有事,其實呢個問題周圍都講左好耐,都唔係新聞
可能utopia個鈹振膜會好D
utopia想買好耐,不過聽得太多話好易壞
如果係單元個邊問題的話用唔同震膜物料係解決唔到
不過我戴唔耐focal耳機 頭頂好易有hotspot
dekoni nuggets應該幫到你
唔係話focal 唔好聲吧,但我感覺上價錢有1/3落左marketing
同價位我會揀lcd-x/arya
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞