[耳機撚]召集大耳牛、枱式耳機系統用家(38)

1001 回覆
1 Like 2 Dislike
想問吓各位巴打,因為本身玩開portable,宜家得部SP 2000做source, mass kobo 424 做amp, 推empyrean.唔講個amp住,如果淨upgrade 上dac如ado-2先,質素上提升對比部Sp2000分別大唔大….thanks
個人經驗,搞amp先個提升應該會大啲
empyrean 呢隻真係窮三代
可以試下d r2r dac例如soekris2541 adi2同sp2000分別可能無咁大

紅字極度同意 今年冇去聽hi-fi, 但17,18年有去聽, 勁多都係超大聲, 低音超強好似打地樁咁, 聽2,3分鐘已經頂唔順, 但個個講咩好聽之類,
真係懷疑係咪自己聽力有問題
um... 我覺得巴打諗下換枱amp先好d
平板要大 current 先推得好,portable amp唔夠做,仲要mass kobo 424 power 好細,應該current 唔大
如果mass kobo岩你,枱amp你可以睇下mass kobo 433,但好貴
純粹講夠力,我覺得THX AAA 789應該夠

睇下其他empyrean用家有咩推介
搞好個amp應該會影響大啲
大家出街會用iem定tws多
熱天用iem,凍就用headphone
hifiman新嗰隻he400se 真係性價比之選 he4xx升級版 但只係$888 建議如果想試planar真係可以試下
多謝上面巴打啲建議咁應該會諗左upgrade 台amp先…….暫時都冇乜頭緒邊部好…上面位師兄講部433好似要兩皮幾?

巴打買左?
THX aaa789純粹夠推力,即係應該冇乜加味道?同埋個價錢幾吸引喎
係,THX aaa789其中一個賣點就係冇加味
我有4xx 之前去dma試過400se有驚喜
masskobo 406
今日試左dma隻 T1 3rd 真係唔係好掂,
見佢轉左32ohm, 試埋直插dma個player, 點知暗到飛起,
本身插住amp都唔係話好出色,
到底點解要轉32ohm, 以前d特色冇哂,
但32ohm得黎又唔係可以係隨身機用, 真係on99
我自己個T5p 1代 真係插手機都唔會即刻變哂聲, 最多會feel到聲場細左dd,
解像度又細左dd, 但都唔係即刻暗哂出唔到聲(屌, 唔係for portable, 改 32ohm做乜撚)

相反隻T5p 3rd 真係正咗, 雖然冇其他人講到咁低音出好多,
但明顯低音個力度強好多, 但又冇霸佔到中頻個位
女聲/人聲微微偏主調個走向依然維持咁出色, 配返準確十足力度的低音,
完全100%改良哂1代所有缺點
見到做緊7000$都心動想買(隻T5p 1st條線爛爛地, 諗緊拎去整定買新)

btw, 最好聽係final d8000
[member]

聲望音響(5樓)
去到見到有ifi zen 全家
膽粗粗問準店員將我部山靈M6 駁去zen dac v2+ zen can試HD800s
終於試到成set推HD800s
呢個價錢個質素真係唔錯,又唔會好似player 出zen dac 推HD800s咁會尖聲
分析力同tone balance都夾得ok, 算係抵玩(我冇開bass 同3d)
缺點係所有野都好埋身同平面,分唔到深度,音場未夠大
所以我都係覺得soekris dac1101 好聽d,聲又夾d,冇咁埋身,推得又好d,仲要同zen stack 差唔多錢

我套ifi就係走之前見到聲望做bundle跟住買咗

光城重工個隻iem
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞