入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (7)

995 回覆
88 Like 9 Dislike
發覺可以用iferror改短D
=ARRAYFORMULA(MAX(IFERROR(--MID(A1,ROW(INDIRECT("1:" & LEN(A1))),13),"")))
?
先謝樓主

如果得一行data let say -500到1000咁
想plot喺x axis
y axis想係佢地嘅occurence
即係例如16.8-17.2嗰個range有好多data嘅話
可以喺yaxis拉高顯得佢地好common
例如如果得一次1000 咁就要顯得好rare
可以點plot? 有冇得plot埋mean SD 1st quartile etc?
先寫哂你想要既range, 再每個range countifs
之後再plot

如果俾我就係咁做

但係新版會唔會易做啲就要其他人答
你呢啲似係用R會方便啲嘅application
想問個用vba既問題

如果我有幾個唔同既excel workbook (aa,bb,cc 會save 係同一個folder 入面.. 但係每個quarter 都會有update save 係 eg 2022q1, 2022q2 folder

C/ 2022q1/aa.xlsx
C/ 2022 q1/bb.xlsx
C/ 2022 q2/aa.xlsx
C/ 2022 q2/bb.xlsx

-> 想分別copy 入面 sheet 1 既column a to d 去 master excel workbook 分別屬於 aa,, bb, cc 自己既tab

因為要update quarterly , 條source path 有冇得點樣方便d攞 or update? 定係只可以每次update 手動update 番個source file 既path ?

唔該哂!
用dialog揀
一次過揀哂入面啲file

或者揀到folder, 然後開哂入面啲file
唔好意思…可唔可以講多少少
啱啱學vba唔係太識
唔該哂
用 today() 去推返個 year 同 quarter 出黎
或者彈個 inputbox
Thx!
想問下個code 應該點寫?
vba有無辦法set 到filter某一班人出黎

跟住㩒個command button就識彈outlook出黎一次過send email比果班人?

google過剩係搵到send比特定人
例如用 inputbox 既
就 currentq = inputbox("Which quarter?")
咁咪會彈出黎叫你入你想要邊個 quarter
你入 "2022q1" 咁咪會 save 去 currentq 到
之後就用 currentq 放入個 file path
filepath = "C:\" & currentq & "\aa.xlsx"
唔該晒!我試吓先
a@email.com; b@email.com; c@email.com
咁咋嘛
好有心
留名
其實唔使用VBA, 用Excel內置既Power query就得
條片我做既, 希望望到你
https://youtu.be/Vo8WH3OTqc0
兩個方法:

1. Worksheet上面整個表show晒唔同tab name同path
用formula砌好每條path,再用vba攞path
之後整個loop之類逐行食path/ tab name, copy返去相關tab

2.唔用VBA,用Power Query
佢可以錄低你點執d data,然後refresh就唔洗再執
建議你可以merge晒一個folder入面既files再filter
https://youtu.be/0aeZX1l4JT4
想問有咩formual for 計Kendall's Tau?

想問有咩formula可以計到佢入面有幾多大階/細階/標點符號同數字?
依家細階用("97:122"))),"")))
大階用("65:90"))),"")))
自己答自己?
逐個MID出黎睇佢咩code再sum番埋就得
我想問如果地址點搞
Let say 個客入左 A 31 6 , 詳細地址,咁A 31 6會係一個格,我地平時用空格黎分開再連番 eg “Flat ” & A1 &”, ” & B1 & “/F” 咁
, 變做 Flat A, 31/F, BLK 6, 詳細地址
但問題係個客有時會入左 eg 0 1, 地下, BLK n/a
係咁嘅情況下 用以前方法用空格分開就會爆多左野出黎(0 1會變左兩格)
而地下變左做地下/F我哋想直出地下, 或者地鋪/ 地庫都係想直出,
而BLK 又寫左兩次,n/a 嘅話我哋希望可以令佢消失,唔會咁樣衰,呢個情況下應該點先可以出到靚嘅地址Flat, floor, block除非係n/a否則想keep

另外公司電腦係2016版office無xlookup
冇XLOOKUP有咩問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞