入黎免費幫你砌excel表 / 教你formula (7)

995 回覆
88 Like 9 Dislike
想問吓excel formula可唔可以replace all
你意思係substitute?
就係用substitute
即係ctrl f?
其實你問緊咩
例如我有份表格 入面有好多formula 但係啲range錯左 想改啲range 又想睇吓有冇啲方便啲嘅方法
哦屌以為你想用formula黎replaceall

咁你直接用replace all咪得
可以apply落formula架
感謝
我遲啲見工要做excel test
有冇啲mock比我做下
Lookup match&index pivot table咁
好post 下次有問題係度問先
Feel到⋯⋯⋯巴打你會唔會咁岩熟MS 個flow?
唔會
咁新既野我用都冇機會用
做左野幾年
淨係識pivot table
有無邊到可以學多啲唔同formula 有埋example
想問下
用excel 整bubble chart
點解可以將個legend 由x axis 轉去 另一樣野
EG
product =A
X=1
Y=2
bubble size =3
Excel show 極個bubble legend 係1
但係我想要A
CHAN TAI MAN PETER 點樣可以output變
CHAN Tai-Man Peter

要咩formula
想問下用userform 有好多個checkbox果啲,有冇辦法group埋一個sub就可以控制晒,下下都要做10個對應返10個box真唔得惦
唔肯定你想做乜
你可以直接loop through成個userform搵哂啲checkbox出黎

或者直接用listbox其實會易處理好多
如果我有兩個column
前邊係名,後邊係type
A,1
B,2
C,1
但有時候有d名會同時兩type都有
A,1
B,2
A,2

可以點做直接搵到同一個名兩type都有既貨出黎
你係要有2個type(type count =2)
定係要 同時有指定某兩個type(1 & 2) ???
後者同前者都無所謂
因為暫時都係得兩個type 1&2
不過唔知道以後會唔會update有type 3
會唔會出現完全重覆既item
例如
A 1
A 1

因為有後邊有其他column係唔同價錢
不過唔需要考慮價錢果格
即係例如我有好多條友,每條友有3個textbox
我每條友加粒commandbutton落去
Set左click左就計3個textbox ge sum
係咪除左逐粒button加個sub外有冇返返group埋一個sub做到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞