Crypto/Blockchain 技術討論區 (1)

151 回覆
24 Like 2 Dislike
影響一定大 但政府部門應該都係罰下佢錢咁 as usual
tether 有問題唔一定會有negative effect to BTC price

e.g: 2019中個時btc大升 都係因為tether懷疑出事
啲人唔要tether 轉曬btc
冇喎唔敢玩呢啲coin
Proof of Steak
Bacon chain
Opcode set ge 係 Gas used/limit
Gas price 係 free market 定 ge

Fee = Gas used * Gas price
假設 transact ge demand 一樣
ETH 個價升
理論上 Gas price 係會低左

只不過現實上當 ETH 升
transact ge demand 普遍都會升
唔 transact ge opportunity cost 都會高左
所以會連帶個 Gas price 都升
而家 Staking rewards = block reward
Merge 之後 Staking rewards = block reward + transaction fee (unburnt) + MEV
所以就算多左 validators
預計個 APR 都會高過而家好多

Justin Drake 做過 estimate
APR 有機會去到 1x%-6x%
https://twitter.com/drakefjustin/status/1384124998084792324?s=20
睇落趁而家快手買夠32粒都幾fatfat
樂觀就 21 Q4
保守就 22 Q2,3
22 Q1 可能性幾高
因為其實呢個 Merge 入面最難做嘅係 beacon chain
所以當初花咗咁多時間先做到 beacon chain 出黎
我都係跟平成巴學野嘅姐
Gay
見返好多舊人好開心

Btw aave大家點睇
Steak
又有豬又有牛
Projectmars 打手留名
高yield過出面DeFi啲人咪湧返去stake ETH
佢嘅conservative scenario 15M ETH只係而家嘅2.5X,本身ETH % staked就唔高

我覺得最終staking APY係同其他DeFi saving/yield farming rate趨向equilibrium,唔可以獨立咁睇
咁多人識嘅機會唔會keep住low risk high reward,好多exchange/ DeFi都做埋staking到時barrier of entry會再低啲
avax
Lm
十年後POS 曠工可能代替左打工一種新經濟模式。被動收入。
如果同外面staking 嘅apy相近,咁我又要維護硬件再加電費咪隨時蝕左
more
係呀
雖然 Merge 完 APR 會大升
但 APR 高過市場平均就會令更多資金加入
所以 APR 會慢慢下降直到 equilibrium

不過 APR ge 下降速度係受限於條 validators queue (而家每日最多加900個 validators)
所以唔會下降得好快

退一步諗
APR 高導致多左 validators 對原本 ge validators 都唔完全係壞事
因為 Staking ge demand 高左
ETH ge demand 都會高左
雖然 validators 多左係會減低 APR
不過 tx fee + MEV ge 增長都幾大機會可以 cover 到唔少
有冇師兄推介下啲文章俾小弟學下啲深入嘅嘢?follow唔到你哋講嘅嘢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞