Crypto/Blockchain 技術討論區 (1)

151 回覆
24 Like 2 Dislike
axs有冇app啊我冇玩唔太熟
冇衝突既,百花齊放幾好,本身eth做programmable money既原意都係想越多野喺上面develop就越好. uniswap都唔係唯一既defi exchange
andriod有
技術有齊,d 人唔睇或者扮睇唔到
唔private 作為coin 冇用
論bit 方面smary contract bsv 已經搞掂哂eth 解決唔到問題
更唔好講有private 版eth
相反btc 就真正意義上零價值
其實我成日有個concern, eth個價越高,意味住developer嘅成本就越高。

咁developer就只會想eth個價平穩/平穩地升/跌

最後會唔會幫eth set左個price ceiling
smart contract用既係gas fee. eth price越高唔等於Gas fee 會越高
咁doge會peg d咩
本身已經無 "stable"概念
加咗條bridge只係可以interchain only
而且個陣meme味唔會洗得甩
Lm
現行pow下tps係得咁多,每個opcode fix死左用幾多gas

price越高咪越貴
係呀,浸meme味 都想睇下doge班人最後搞到d咩,doge個名咁響,一定會帶d衝擊
所以一定要eth 2.0. upgrade唔成功講咩都冇用
其實phase 0係咪差唔多完成 ?
我睇過一份黎自Coindesk同Ethereum Engineer訪談稿
佢地都一致認為phase 1.5 - 2.0將舊有smart contract移植去新個條Becon Chain會好難

我嚴重懷疑2022年都唔會完成到
之前睇過tim beiko篇文話而家developer會主力focus喺the merge嗰到, 原定會做既eip 都會推遲(今次london都冇左d 原本定左要做既upgrade),話等shanghai之後先加返落去

之前vitalik同lex篇訪問就話預計2021尾至2022中。 不過聽著先
Lm支持圖表派正辣殺
Push
Casper the Friendly Finality Gadget
其實升級做2.0之後做validator仲有冇錢揾
有,Beacon Chain會繼續存在
到時靠validator出block當然要俾reward
但個apy會高過而家staking?
如果tether比人搞得成,個影響仲有冇半年前咁大
留名
同而家一樣冇直接關係,多人stake就會降低APY
樓主 有無玩baby cake baby pig
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞