有冇console師兄同我一樣已經受夠病態嘅遊戲平台生態

75 回覆
18 Like 132 Dislike
師兄係咪tldr咗
依家已經多左好多3平台 雙平台
以前剩係ns獨占 ps獨占真係好撚on9
最新個隻八方旅人精神續作TRIANGLE STRATEGY又預定ns獨占
你老母 我為你一隻驚買ns咩
咁咪唔好玩囉
想玩咪買
刷迅龍個水沒林直頭疾到嬲
驚你老味
高清 死亡送貨正到
事實係遊戲界Hardcore玩家係少數
邊有可能要廠商為左服侍你班人出左定價貴嘅高效能主機而放棄一大堆潛在嘅休閑玩家
好快又上steam
獨佔你就唔買
挑 你唔再玩console米得
淨玩pc
叫人砌埋都得,唔係懶,多數係錢問題。三四千銀可以買玩ps5(唔計食炒), pc最多買到張rtx 2060
ps 幾隻horizon ,detroite上左steam 同bloodborn都有傳聞上steam
xbox幾乎所有game都上steam
ns三廠都上steam

除非你呢世人唔玩mario唔玩剎爾達唔得
唔係你等得既話steam幾乎可以玩晒所有game
等埋steam deck可以出街玩tim
Pc最多獨佔
啲hgame pc獨佔哂
賺錢,唔係問題,問題出自於啲廠賺到盡,直頭係良心缺失

打機唔係必須品
而家只會買console game
Pc不了
之前又炒卡又炒hdd咩柒都炒
買部機搞到要求人咁樣
部電子垃圾有撚60fps咩
任豚駁唔到就俾負皮
一係話出街玩
最慘console產能都不足
高估咗s0r
睇黎師兄看破紅塵 一世唔打機
任何game出係pc一定多外掛到仆街
只要有一個外掛就催毀成場遊戲體驗

我係PS4玩fall guys/ r6 一個外掛都未遇過
已經值回票價
10幾年前我都係咁諗既,點解pc性撚咁撚勁,所有game上pc咪解決哂一切煩惱

但呢種眼光好明顯係狹隘

玩多d獨佔game,會明白每個平台既獨佔game果種質素,製作果種精良,製作規模,並唔係整game賣game既三廠可以輕易做到,或者咁講,一間三廠響做到呢個質素之前,已經蝕死左唔知幾多次,支撐呢d game開發既,仲有平台服務收入,賣機收入,三廠上架費,平台商有資源再分配既能力,某程度仲可以制衡三廠過度膨脹,而扶持/收賺細廠,再度投注資源落game開發度,就係資源再分配,視乎佢做唔做姐

即使三廠有一廠質素既例子,但係呢d三廠真係好少數,而且純三廠既市場同樣有霸權,而且更嚴重,正正就係因為單靠三廠好難整到超質素既game,做到既會霸哂成個市場

睇下電話game果邊,係冇獨佔,平台商唔參與開發,響個市場拎左錢,就拍拍羅柚算,d game廠越黎越獨大,睇下騰訊霸左幾多份額,聽黎聽去果幾間廠,廣告緊要過隻game本身,細廠彈起難度極大,game由於霸權,幾耐冇新既深度開發,新玩法,抄多過新野,電話game本質根本同4,5年前差唔多

可想而知並唔係所有game兼用平台就會好,平台本身既競爭,會將平台商既錢掟返落去,正如apple提成左d game,d錢會拎去整新game?
為埋八方/BOTW 出機
switch有便攜性 你PC再勁都取代唔到
不如問下sony好過啦 出部白痴ps5重係廢過PC
真心希望p6同步出pc版
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞