有冇console師兄同我一樣已經受夠病態嘅遊戲平台生態

75 回覆
18 Like 132 Dislike
日本人搞console競爭,大魚食細魚,造就出SONY同NINTENDO兩隻巨無霸,美國佬見搵到錢又差隻腳埋嚟。

搞到呢個世界嘅遊戲主機種類極其複雜,PS、SWITCH、XBOX三間大廠出自己嘅獨佔驚,玩家希望體驗隻驚就要被迫買埋部可能用得一陣嘅機翻屋企,買哂三部最後可能常用嘅得一部甚至全部封塵。

就好似芒亨咁,剩係次世代嘅MHW同MHR都要分PS同SWITCH兩個平台,然後買完過一年就可以喺PC玩到。

最反智嘅係PC擁有最好嘅畫質、流暢度,插隻驚pad落去就已經享受到極其豐富嘅遊戲體驗,2021年MHR喺SWITCH仍然係得60 frame,特效花少少已經drop到得翻30零。

雖然隻驚喺PC同Console嘅selling price相差無幾,但Console個體驗就硬係特別衰。然後如果隻驚係多人玩,例如動森、FF7嗰啲,你又想享受高畫質、流暢嘅遊戲體驗?Sorry,到你PC出嘅時候,隻驚已經畀console玩家撚完一輪,周街都係劇透、朋友已經玩厭,甚至唔會喺PC出(如P5、仆街芒)。

而原因就係出自於驚廠為咗賺錢而同兩位皇帝簽約,玩家想體驗隻驚就要焗住食console嘅低效能,尤其係SWITCH,如果冇獨佔驚直頭係電子垃圾嚟,Even任地獄自家隻BOTW都係有機會frame drop(唔係唔好玩)。

賺錢,唔係問題,問題出自於啲廠賺到盡,直頭係良心缺失(好聽啲講叫在商言商),硬件畀唔足、舊驚支援又衰,例如仆街芒斷代問題畀人插到入肺,全部都係錢作怪。

所以本人決定,要對呢個病入膏肓嘅電子遊戲體系作出微弱嘅反抗,淨係出喺一個平台嘅驚一律拒買。雖然影響微乎其微,但至少可以選擇自己鍾意嘅平台,鍾意PS嘅可以喺PS度打機,鍾意SWITCH嘅唔使買其他。

利:曾經有過哂上述所有Console+PC,已經唔想再對住堆低效能嘅電子垃圾
任狗自己研發啲game邊有可能放上PC
MHR 有時連30fps都冇
睇到眼都花
受夠可以點買左ps5未
好驚畀switch搞到搞哂格
MHR 有時連30fps都冇
睇到眼都花
好驚畀switch搞到哂格
用老任d遊戲機打機慘過食屎
最近係switch玩左一陣MHS2已經頂唔到順買返steam版
720P+疾,冇補充了
Console就係出比啲懶得砌機嘅人玩 而呢個世界懶人係佔多數
利申 懶人 十年前會砌嚟打機 之後都係買console算 砌一部機夠我換幾代console
然後懶人反而要買多幾部機
屌黎屌去咪又係任狗問題
sony xbox都叫肯搞下個硬件
任狗永遠覺得遊戲性>>>>>>>>>>>>畫面就足夠
唔係話一定要清撚到8k 順撚到240ghz 先叫打機
但佢連最基本既都出唔撚到
1080p年代 nds wii 仲玩緊480p
4k年代 switch仲玩緊720p
獲獲相差2個世代技術
都係錢既問題
Console 要有現今gaming PC 質素個價一定好貴,實有班友唔喜歡
要為左所有野做返個平衡,新出既PS5 個效能都比唔起PC
獨佔遊戲就為左迫你買console
2年前,你趁black friday boxing day買部砌好左既gaming PC 其實唔係好貴
(10k-12k HKD)
而家就貴左好多了
獨佔遊戲仲有PC破解問題 呢個永世都唔會解決到
愈大作愈快
好似cyberpunk 10號出 11定12號已經有破解玩得
最反智嘅係PC擁有最好嘅畫質

有咩咁反智???點樣先叫合理?
硬件畀唔足好正常 大佬你畀幾錢買家用家?
GAME 照買
玩嘅時候用模擬器
SWITCH 啲模擬器幾年前好似已經話可以開到上2K?
有咩問題
買部console求其去間舖放低二三千就得 拎到返屋企拆盒插電即刻有得玩 全程都唔洗兩粒鐘 舒舒服服咩都唔洗搞
你去砌部機唔想用水魚單/仇人list又要左度右度 落電場揾料又驚冇貨 有貨又驚中伏 買齊返屋企又要搞一輪先有得玩
你話加錢比人砌埋 唔係唔得 但預咗條友係鳩幫你砌 走線走到閪咁 之後要拆機upgrade/換件其實係揾自己嚟搞
對比之下console真係養懶人 如果砌部電腦冇打機以外嘅用途 真係會因為呢個原因而被比下去
想問樓主如果有pc獨佔驚 你係咪都會拒買
PC獨佔唔計
最反智嘅就係有好畫質但N年後先有得玩
咁都叫複雜
三分天下咁濟
同埋已經比以前好左好多
咁買多部機囉 幾千蚊
冇錢咪唔玩獨占game 囉
獨佔有咩好屌

要屌都係屌咗啲垃圾課金抽蛋game同埋DLC商法先啦

好地地一隻game拆散幾十份黎賣,整好咗嘅野唔俾你用 要額外俾錢

課金抽野果啲玩家根本就係賭徒,助長垃圾遊戲
呢啲根本不值一提
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞