香港人冷漠看河南水患 前政協委員:港人「哀莫大於心死」

230 回覆
903 Like 6 Dislike
香港憑咩捐錢
係捐都上海捐啦
自從立左國安法,國家就好安全
依家只係死左幾十人,絕對冇需要支援
一睇標題,就知係Dream Bear
韭菜唔會生上樹
以前就我係中国人啊
現在的我:
大部分建制派都好醒得幾個炸師傅
小弟之前係香港做工程 政府project
要成日開會說服班議員支持
無論過區議會定立法會
建制派果堆講野都on99
尤其何君堯 佢個老女秘書連英文都唔撚識
懷疑請自己外母去做呃人工
太遠了 下次先
諗起四川大地震果陣有個女中學生講既野

四川大地震 成為全城熱話
世界各地已經捐左n咁多錢唻幫四川既"人"
點解無人肯捐比四川既熊貓??
5.16 學校早會搞左個四川唔知咩
放左d片 有段 d人係咁喊 佢地喊到好似笑咁 搞到我笑左幾野 都幾大聲 之後比爸b 打左野XDD 但真係超好笑- -"
我對四川 真係可以講係 無感情 關我叉事咩??
我睇d新聞 仲可以笑得出
完全無覺得傷心 同情之類 何必搞到自己唔開心呢??
咁唔開心法..咁打後果一星期 真係要喊哂口??
已經捐左咁多錢仲要我捐?? 你無野阿??=]
自己都唔夠用 仲要比人用? 都痴痴地既XD
都係同賴曉傾得埋d XD 出禮堂門口
有2個男生 拎住個箱 個個都捐 我同賴曉都超high唔捐XD
原來 見其他人都捐 自己都唔捐係咁爽XD
個個都捐 多我一個唔多 少我一個唔少啦 唔捐都有
3萬6千以上 四川都發達tim啦
外國仲要用美元 歐元 英鎊 ?過唻人民幣 咩都夠啦係咪阿??
大陸d野仲要咁平.. 咩都夠Q哂啦
點解無人理D 熊貓?? 熊貓國寶喎大佬 大過哂D 屍體啦 就唻絕種啦喎…仲唔理?
第時D熊貓無哂你地好野..
OK 你可以話 D熊貓對我地唻講無用
D死屍夠無用啦 有屁用咩?
就算死唔去果D仲 爛手爛腳啦 對我地無影響囉唔該
D熊貓就唻絕種啦 佢地死哂點有下一代
中國點會有國寶? ( D熊貓生係中國真係ON MY GOD!
四川D人有叉用咩?
對社會無影響 係! 有影響 呢家咪有影響囉
搞到d無謂錢嘔哂去d垃圾到 捐唻都O徙錢 不如唔好捐!!
你地係咪嫌錢多先?? 係既 唔該比熊貓
熊貓係中國獨有動物 已列入世界級保護動物
四川 已經係死城 真係o徙錢
呢家d野咩都加價 留返d錢比自己好無??
如果四川有行動 捐比熊貓 我一定捐
好過比d垃圾 死多d咪好囉 醫院唔洗咁迫 唔洗無位
唔洗怕無得安置佢地 唔怕唔夠物資 唔洗怕人口過多
少左d人排放所有垃圾 少左個人失業
唔洗放d錢係佢身上 唔洗怕佢地病
至緊要 少左件廢物!!
咪幾多好處 死多個人 又有大把人捐錢 你地話係咪
死好過唔死先XD 還掂都死左咁多件 唔差左死多5千個=]
咁地球真係有救啦=]
四川萬歲!! 四川死哂城 真係抵死
鬼叫佢地大陸咁鐘意 貪污 佢地死 做乜要連累我地喎??
真係痴痴地 個個機構 學校 乜叉 乜叉
都搞捐款 我地d錢仲得了既??』
幾時冷漠 個個都有份拍手掌
師兄我錯
我指涉及到自身利益佢地精甩邊
死左30幾個人就要捐錢?仲要捐幾萬係基本!
咁死咁百幾二百人成副身家連內臟捐好唔好?
上面而家唔係全面發展成小康社會,成功脫離貧窮咩?
原來係講大話?小小基建損毁政府冇錢出咩?
我唔捐係睇得起祖國,可以靠自己力量企返起身!
要靠住今次天災話俾全世界知!
無需要他人一分一毫都搞得掂!
四隻字 你死你賤
死個三兩丁友洗鬼香港人幫
話要捐錢嗰啲係咪睇中央唔起
國安法拉
建制派唔撚搞捐款?
睇下有幾多百萬人捐
正如法治撚崇拜法治
Dream bear 係不折不扣嘅「一國兩制」信徒嚟
基本上佢堅持支共唔應該無限干預香港制度,而係應該放手比香港高度自治,咁香港人自然會有支那歸屬感
死幾十人之嘛,有乜所謂
上年香港死因冇可疑都唔只呢個數
四川果次我諗好多香港人都有科水
但係到頭來嘅係比人問返轉頭,啲錢捐左去邊
間學校起左去邊
況且香港人今時今日會有代表會幫你捐埋,洗乜自己煩
我個仔學校話強制捐的話, 我屌鳩佢
曾於2008年四川地震時發動籌款和悼念的香港支聯會回應表示,已超過10年沒有舉辦類似活動,今次沒有相關安排。

大和解
死多啲人我哋咪唔冷漠囉
其實又真
好似胡温時期少插手
玩下温水煮蛙
個個都大嗌我係中國人呀hi

人哋話你冇捐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞