香港人冷漠看河南水患 前政協委員:港人「哀莫大於心死」

230 回覆
903 Like 6 Dislike
得鳩閑去理佢咩
我關心下香港手足好過
死哥少少人
除返開14億咪咩事都無囉
中國夠強大
根本無需別國援手
保持我國對外形象
別為國家添煩添亂
邊個奶共唔係咁你想奶共幾有良心
買多幾部apple mac book 等如支持鄭州
我係香港人,我無冷漠看待河南水患,每日我都睇最新消息,
每一次都令我失望,同上年一樣,始終都無發生。
尖bear由689出賣佢果刻就開始180度態度大轉啦
聽下佢上光明頂講野 佢真愛國 講野有墨水
係為左689選舉時期為利益做白痴仔
日日討論high 到爆炸
捐錢就很難說,大陸現在很有錢,大陸有錢過香港。
原來係我哋被單機,咁你哋繼續慢慢打飛機啦
相見好同住難咪呢啲囉
明明97後都係玩緊慢火煮
河水不犯井水你有你暗啞底插旗抽水呃到香港人又呃埋全世界咁咪幾好
去到08-18呢十年香港人普遍對中國最唔反感之餘直頭愛國
奧運嗰陣唔駛講㖭啦
之後不論老中稱嗰陣都個個禮拜上去玩唔過夜都即日來回幾開心呀
又唱k又𢱕骨又喜茶海底撈飲飲食食
真係差唔多一到weekend就見啲人fb打卡
19年頭喜茶喺香港開嗰陣多人排隊過而家啲人睇mirror㖭啦
嗰陣唔係話冇新移民自由行每日150
但當時你講咩大陸人落嚟洗腦滲透文化侵略嗰啲基本上冇人會同答得上咀
根本嗰十年就係最接近民心回歸嘅十年
溫水煮蛙都煮到8 9成熟咁滯
明明照個勢繼續你唔搞我我唔搞你過多幾年班港豬都會自認中國人
硬係要臨埋門一腳先落嚟挖開自己最醜惡嘅一面俾人睇
而家返唔到轉頭㗎喇
覺得唔好成日依頼香港啦, 成日話十四億十四億, 揾其他省幫手都得...
成日伸手黨問表叔攞錢.....
其實大部分建制派都好醒(有幾個弱智好似鼠王芬,何軍妖除外),佢地都睇到是非黑白好清晰,只係絕對既利益底下放低左良知咁解
呢個真係好好笑
18年尾果時,啲人放假例牌去深圳玩,理所當然咁
然後政府自己打殘哂咁多年的大灣區佈局
而家血海深仇,點都翻唔到轉頭
先死得幾十人講咩災害,14億人每人捐一蚊都唔少,洗L香港幫
條友有去遊行架
以前小學有強制捐款 唔捐見家長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞