公屋就排到。。。但係唔知得唔得。。

182 回覆
9 Like 179 Dislike
都已經等左8年 差半年你都唔叫你細佬等多半年先搵長工 等於排咗8年突然放棄個機會 冇咗間公屋咪自己拎來
佢讀左好多年書,Intern直接請佢,老實講佢都唔細,間屋又無佢份住,唔想risk佢嘅前途。
我唔做嘢無問題啊,不過摸緊唔做嘢嘅界線喺邊度
你完全唔做野就最好
其實都幾顛,個審查嚴到咁,正常唔玩野有咩人過到,班審人根本都知個個都奇招盡出,假到仆街
遊戲規則係咁
新移民家庭簡撚直屈機火速上樓
死懵撚
呢個世界就冇得得一想二
成全你細佬咪犧牲你間公屋
一係你完全唔做嘢咬積蓄咪唔過上限
點解排咗8年先啱啱出嚟做野
樓主on99
唔好要公屋啦
比你細佬揾萬8 算9數啦
拎萬8 去快活好過啦
要公屋托咩
細佬=阿哥
唔(想)會搞到佢啊
佢咋,所以咪話佢讀左好多年書
你哋明嘅,亦都係點解我唔敢旭佢份工
躺平吧
自己傾掂佢啦
係咁煩架啦
唔郁你細佬咁你唔做野住咪得
再作過啦
最鍾意幫d freelance撚屌報ir56m
屌 18000既工
叫你細佬唔返啦 半年後再出去揾啦
一陣搞到冇咗層公屋就笑9你
唔係喎,有人單人只係排兩年,近黎有人收到特快信,即係住鬼屋,要就安排上樓了,唔係老人家排,係中年人,又一成功例子。

呀爺屌港共呀,攪好住屋問題,睇黎大家好快上樓了。
知就到你時,唔好做野,拎咗先算
呢度十個有九個巴打講既半年後, 意思係半年後上訴:

即係你呢兩個月左右將會收到信見主任, 呢次見主任你就無野要隱瞞, 有咩過去半年既入息都交哂出去, 跟住主任會同你計, 話你爆入息上限, 而家凍結你戶口, 戶口凍結半年後/兩年內可以解凍一次, 到時你想解凍就係呢個期限內交表格俾房署, 房署會再俾信你再見一次主任, 係呢個期間就唔該你計好條入息數佢, 到時上訴唔過就得.

所以上面巴打一率都簡單講做半年後
邀請咋下嘛
普通人正常唔會排到單人樓 連凶宅都難
政府角度就係唔想你單排到 到時兩公婆又會拆名一開二
你點同佢傾掂公屋一齊排,但就屬於你?第時結婚生仔,你可以勸掂佢除名加返老婆仔女名落去?
佢讀書好貴,已經讀曬佢嘅持份同埋bargaining power走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞