公屋就排到。。。但係唔知得唔得。。

182 回覆
9 Like 179 Dislike
入數銀行唔一定當入息架
你諗下揸gogovan嗰啲油錢車場點報啦,有根有據,自圓其說攪掂佢啦

不過你細佬/阿哥揾18000,我諗你都要有心理準備
柒頭
兩條友排月入唔可以過一萬九千幾 你細佬減左強積金成萬七
你爆硬播
如果二手買賣果啲當唔當入息,我有啲入帳係個人戶口轉比我,一兩千咁
去房署見主任資產審查要印半年bank statement
派左樓去簽約先係前一日銀行結餘,有機會簽完幾年內抽中查返簽約前半年收入
係,原本諗住佢啱啱出尼做嘢,半年拉勻應該仲得

但如果見主任仲要等半年
涷過水
再前啲佢仲讀緊書完全無問題
真。窮L
1. 有穩定工作有供老強 就近半年平均入息+近12個月平均雙糧花紅- 強積金
2. 自己freelance即係冇老強, 咁有冇報過税, 諗下點解咁多人渣的士/打現金工囉
3. 存款唔需要考慮d出入數亦唔洗特別主動提, 總之填見官前一日户口有幾錢, 然後去提款機打張結餘飛做證明, 唔洗俾statement佢睇, 現金有幾多就只有你自己知, 係咪?

早排自己搞晒所有流程見過2次主任成功上樓
唔洗諗到個審查咁複雜, 主任只係睇個數字黎處理, 數字過就過, 唔過就唔過, 除非你阿哥收入嗰度填到好亂令佢有懷疑就會要你地提供更多證明, 而你點解冇收入/收入少 就要諗定點解釋喇, 咁我都相信主任明而家經濟差好多人失業既
其實唔太關事, 都係random
想派好d就留意邊區嗰年有新邨落成, 然後上cy八下幾時派, 計到就派到你然後可以試下轉區過去, 都幾下機會派到新
睇新聞要排30年
好肯定唔使睇出入數架 去櫃員機拎前一日結餘就得 拎鎖匙個陣直頭證明都唔使比 填返表就可以
報税我一個月3千左右
肯定唔洗俾statement, 除非你有d車樓生意令佢懷疑先會追你俾佢睇, 唔係一般情況印張結餘就得
No pay leave is your friend
月入萬八學人申請公屋
no pay冇用架, 佢要你俾公司填張表填固定薪金幾多, 放nopay唔影響個數
上個月都仲係月入一萬
8年啦師傅
其實你而家第一次見左fail都冇所謂, fail後半年-2年内你可以執靚個數, 睇住黎食都計唔掂咁我就幫你唔到喇
我報税果份Part time尼,都係計鐘嘅
你不如計下1-7月平均人工過唔過先 唔過咪等收信見主任 過左可以試下轉區避審查計好數先再返去新界
1-7月唔過啊,但上面啲巴打話可能要等半年先有得見,好難捉摸,所以上尼問人
樓主 你pt平均每月份糧 同埋細佬月入加花紅/年終獎金加埋過唔過限額?
萬一過咗嘅就照去見主任 fail咗之後上訴 期間自己砌返靚條數先再上訴見主任(例如:叫你細佬唔好拎花紅/減少少人工先)
一定唔使半年 最遲兩個月都見啦 你自己上公屋討論區睇仲好過連登
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞