公屋就排到。。。但係唔知得唔得。。

182 回覆
9 Like 179 Dislike
是咁的,我同屋企細佬一齊排公屋。我自己freelance嘅,佢就啱啱開始返工。
己經排左8年新界條隊個number好似己經到。但我阿哥啱啱開始出尼做嘢,有萬八蚊人工

打去問過收入唔隱定就計半年入息,咁係自己報幾多就係幾多定係要跟返銀行入帳架?我睇過銀行戶口,我通常每個月都有一萬蚊左右入帳 (支票轉帳點都要入銀行)可唔可以ignore佢照報幾千?

另外仲有存款都痴邊爆爆地。我就無咁多錢嘅,但老豆上年用左我戶口做新客定期攞着數。廿個擺入尼,雖然上個月攞返走,但係我好驚如果個官睇statement見到會reject我個申請,佢睇statement會睇幾耐之前,點睇法架?

有冇巴打有經驗可以話我知
自推十連
咁你係阿哥定細佬
銀行出入記錄, 報稅都會查到
一定要半年內嘅記錄附合申請公屋嘅要求
仲有幾耐先得
如果仲有一兩年左右就打住Hea工先啦
排到公屋先返翻正常工都未遲
細佬,阿哥即係細佬
Sor 打錯
你係見左主任個隻資產審查未?
佢只會查你半年 入息
d錢拎哂出黎
再辭職揾份 現金工 再唔係抖半年
有咩上左公屋先講,萬8蚊ge工唔難搵
我已經係freelancer, 係唔知佢點先算係“入息”,係咪銀行一入帳就算係入息??
入息要公司填,如果已離職要有糧單證明
咁即係一過銀行就當入息,同埋佢會查曬我上半年嘅statement??
銀行有支票入帳 你點ignore啊有證明就建議你實報 唔好當HD條友係傻 報假數真係告鳩你都重得
至於存款果part就可以試下解釋 如果check果段時間有呢啲大額入數爆左存款既 睇下個官肯唔肯俾多次機會你一年半載後再睇你個case
存款- 計見官當日有幾多,會叫你去提款拎單。

另外,每個月見你入1萬一定要解釋,解釋唔到當月入,你揀用半年計既話就唔好再入數啦,多1蚊都唔批你。
大約一萬有多有少 分散嘅
如果有公司出單嘅就 2~3千 左右
係, 唔好怕麻煩, 政府嘢好機械, 佢有咩要求一定要跟足
審查係幾時?
你依家開始叫客開現金票比你咪得
咁就無啦 間屋排到約定左無我細佬份住,佢而家份工好難得,好難叫佢唔返住
總之你同你細佬見官前半年做靚條數,加埋唔好過限額就得。不過你細佬萬8,你每均每個月只可以收入千幾蚊。
就係想知支票/個人名義入數比我果啲計唔計,仲有payme, 我有好多時收payme
咁gg啦
全部銀行錢 唔可以過資產額
入息唔可以超過

我寧願2個都辭職 去揾現金工做/hea下先

公屋就係咁煩 拎左就上岸架啦
工隨時都可以揾到
payme 無statement出應該唔計呱
有房署唔問
上嚟問連登仔?
答你都唔好信啦下話?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞