[新手]買左人生第一架車,一星期內取車,有咩要注意?

278 回覆
19 Like 65 Dislike
其實油車有咩定期保養唔識
三個月到半年定期換下偈油 油隔 風隔 每兩三年就波箱油電池
Model 3 炸樓主

幾個夠唔夠用
真 你哋千其唔好買車
識唔識㗎,屌女戴套 屌女定屌套呀你而家
唔好上公路
搵定邊度整車好
無撚有錯 人地鐘意揸車 你理得人咩原因啫
有時見到啲人會問去某啲區泊車泊邊好
一黎就答人泊車係屋企搭的士
9唔搭8
真係睇撚到燥
自己揸車就無撚問題
人哋揸車就話個個都揸車搞到塞車
見到呢啲真係屌哂佢哋老母
新牌第一次買車 頭先取車 一路揸一路驚 泊返公司個L位驚到pk 陣間揸返屋企再驚過
非Tesla可以劏左佢 換翻架Tesla
Tesla世一
攞車前打定飛機定一定經
我唔算有錢啦 正常收入 無父幹同太太一齊做樓奴
我只係假日/平日有D時間食飽出車遊車河 或者有時車下屋企人咁
假日 唔過海 都無乜事 我多數行Highway
就算真係要過海 對我黎講 紅隧口輪住入都幾有趣 唔趕時間有乜所謂
自唔自由自在睇個人姐 我覺得坐黨鐵/巴士過海好唔舒服好壓迫 自己揸就算塞車都叫做自己空間
有時唔係無晒車任你踩叫爽
有好多車 但自己搵方法揸快 (安全地) 都有另一種樂趣
香港人就係咁撚樣 最好全部人仆街乞食 我就揸住個麥當勞餐都過得比你好

支那仆街DNA仲要唔撚認 覺得自己好撚清高
其實我真係好撚憎香港人 與恥為伍
開頭都會同班FD車聚, 食下宵夜糖水,
上下山頂去下郊野公園唔撚遠地方唔去
但時間耐左發現根本唔鐘意呢D活動
久而久之由每星期都要出車變做2星期, 1個月一次
之後架車就可以放得
太陽眼鏡囉 果陣又係岩岩揸車
試過差唔多四五點 突然間落天橋一下照落黎真係盲咁制 果次之後即刻買太陽眼鏡放車
99%?睇嚟你唔太熟香港
好實用 可唔可以Pin咗佢
未有車時幻想永遠最好
有車時先會知同幻想差好撚遠

正如依度既人講,有錢就會有揸車快樂一樣
出街唔洗搵位比$320以上就解決
塞紅隧東隧?我有$140來回西隧唔洗排隧
落雨落狗屎出街睇人點淋濕?有車就解決啦!有酸雨水漬wfc! 怕既話咪比錢人洗車再打個防水靚蠟
無女?有車可解決,日日唔同女做到要落booking

其實快樂咪建築喺有錢人身上,無錢你事事都係不愉快,有錢你揸架bmx都係開心

所以連登仔覺得揸車快樂只有三個原因,
1. 你好有錢
2. 揸車有快感,威既感覺大過你揸車所面對既野
3. 無車走去學人講揸車感受
你邊到揸開,我少啲去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞