[新手]買左人生第一架車,一星期內取車,有咩要注意?

278 回覆
19 Like 65 Dislike
生活上有咩要先準備做定功課?有咩方面要注意?
驚開左架車返屋企,之後有好多意料之外ge事
搵個揸開車嘅朋友坐你隔離
第一次買車定係第一次考完牌渣車 二回事
雪藏牌,第一架車
咁樣好似安心啲
都係搵左車位先喇.....
之後咪多啲屋企附近行下熟下路先
意料之外既事?就係香港地有車係多餘,搭巴士地鐵去到99%地方。
重要野例如︰租停車場,申請油卡
濕碎野例如︰買個usb吸塵機放車,usb風扇仔,太陽擋,清潔用品如抹布,毛毛掃,水桶,日用品如紙巾/濕紙巾,買兩枝蒸餾水放車以備不時之需
仲搭巴士同鐵
而家要全日泊住,屋企樓下未排到月租
夠晒實用,收到
香港地有車一係公事用嘅貨van 一係為型
屋企距離返工地點太遠,自己揸車返工慳好多時間
多頭Usb 充電線都要兩條,如果car play 要插線又要多一條數據線
已經買左? 咁無咩特別要做, 但千祈唔好join啲19車會, 10個有9.5都係汲水
鬼唔知阿媽係女人咩
計埋成本 日日的士/uber番工仲抵啦
唔揸車/唔鍾意揸車既人根本唔會明 自己控制速度 距離既快感
同埋自己擁有一個獨立空間既開心
仲有揸車自由自在既感覺 係幾咁爽
車會睇下你邊d,我join果個好幫得手,有問必答,仲唔收會費
久唔久有d產品團購,自己格價決定買唔買
回番樓主 我當年拎車都係叫左個朋友坐我隔離陪我踩第一轉 始終未揸熟架車 距離感未必捉得好 最好揸足半日 比自己練一練 爽一爽
所以無寫10/10
都係搵班熟同款車既人吹下水, 一齊團購下野咁
有時間咪去下, 就算會費都係一日幾十拎下貼紙/Tee, 都OK既
擺支筆,印定d “和解協議”。 出到街你炒人or人炒你都有用。

做定心理準備,馬路上真係好多 鑊氣野
已經上會,嗰間唔算濕鳩黎
多謝提點
認同
明白
打算貼個P牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞