放緊AL 老細wts叫你做野 你會點處理

132 回覆
1606 Like 24 Dislike
收工放公司台面叉電
我放假都一樣被各部門炸電話
但我會睇下件事係咪因為我放假前未安排好
如果唔係我係完全唔會理就算係 我都係理唔到
學識唔好睇到自己禁大 間公司無左你會運作唔到咩

有時要比d老細感受下原來你唔係度係麻煩既
禁你先有價值
去咗爆房屌咗成日閪睇唔到電話
理撚得佢
Cancel AL
呢啲你一應佢咪上當囉
你招呼得佢一次就會有無限次
咩叫點處理?
放緊假咪唔處理囉
家吓我又唔係CEO/Director/Head of/GM
而家啲嘢公司機密嚟呀得我一個知㗎?
冇咗我公司會停止運作咩?
我唔喺度你識揾第二個㗎話?

試過直接ignore事後返返工俾個呀姐哦我話我唔啋佢
咪直接答佢話放緊假冇睇電話交咗波俾第二個叫佢可以直接揾呀邊個邊個囉
你唔理佢多幾次佢就識趣㗎啦吓話
當然你交波俾人要交得清楚啦

其實發覺好多時啲上司老細都好習慣依賴
邊個entertain得佢哋多就會鐘意揾邊個
你慣咗當佢臭四嘅你就算返緊工佢都未必揾你做嘢
呢啲情況往往就係因為有班奴隸懶有責任心慌死冇咗份工喺度做壞規矩先會發生
你試吓喺外國咁做?等收律師信啦
尤其啲歐洲公司,就算我哋公司係客你星期五上晝(當地時間)email叫佢地做嘢人哋都等撚到你星期一收工先覆你啦,仲要覆你話收到準備做咋唔係交貨呀

講真你話我係你秘書係你personal assistant就話啫
唔係嘅話就算我返緊工個人坐喺office嗰陣都唔係淨係招呼緊你一個啦
老奉要秒覆你?戇撚鳩
咁撚鐘意做咁撚趕你咪自己做埋佢囉揾我做乜啫?

所以唔好煩喇
一個月俾多一百幾十養多部電話好過啦
當買個自由又好咩都好
而家兩部電話三個number樂得清靜
私人嘢一個number
副業/freelance一個number
正職一個number+獨立電話,平時只會office hour 開機,weekend SL AL熄機
我冇應你咩?你睇吓個last seen同灰剔先啦?睇唔到點應呀?sor9ry囉
返工先做,唔駛覆佢
Dllm
我係whatsapp只係for 公事

啲fd 屋企人轉曬signal

放假絕對唔會開whatsapp
AL 唔一定係屋企,唔急既當睇唔到,急而你又得閒就幫下佢
夜晚12點先覆
off topic一下
有次我放假 有份野係同另一個同事(同事A)一齊做
我已經做哂我嗰part
咁我都交低左俾同事B幫我手跟下
到個客催 我就問下同事A仲差咩 其實佢寫幾隻字㩒個制就得
就算差啲乜咪同我講囉
打俾佢又唔聽 最尾cut埋我線
仲嘥左我300蚊長途電話費
noted with thanks
咁我cancel個假佢
我ok架
不過返工時間一定會做私人野
Noted. Will do tomorrow
完美解決
Sorry I am on leave today. Can it wait till tomorrow? Thanks.
睇下係唔係一次半次

如果係一次半次,而真係好urgent, 而我個日真係好得閒,我會覆

如果係好慣性,而個樣野根本唔urgent, 我會一放假就mute左佢wts, 唔想知唔想理

如果長期而次次都係urgent, 而我無能力轉工
唯有照覆
回老細:急唔急嫁,我放緊annual

佢正常就知難而退,有時老細真係唔記得邊個放左annual
佢都仲叫你做野嘅,咁你惗下佢係咪一個值得為你賣命嘅老細
有假放真好

伸利24on call it狗
覆佢老母

有咩留返開工先講
應該唔覆
未做野囉,你唔慣係因為周圍環境令你有錯覺
你問下big 4 有邊個AL 唔係做野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞