[IVE]香港專業教育學院2021/2022新生入門攻略(1)

205 回覆
18 Like 1 Dislike
想請問下係咪直接sd email去果間院校就得
我見聽日最後一日 問班主任佢話要問間學校收唔收先再轉 又話去問下學院秘書處

返左2星期頭都爆炸 轉唔到我諗真係下個月都收皮
得返一日 建議你直接將份form 直接sd email 俾想要轉科個分校,怕你俾人當波踢黎踢去,
你想要保障d,打去目標要轉嘅分校秘書處問,問完好立即sd過去

佢份form 都寫得好白下…
send完email打去秘書處啦
佢會專比個電話你比你check個email有無收到
我都係打完電話三個工作日先轉到
係咪打去轉果間學校既秘書處
可唔可以一次申請2間分校唔同科
唔該晒上面2位
1.我覺得要打去果間學校的秘書處,因為我自己等左三日都仲未有反應,係打電話先開始有

2.可以轉不同分校不同科
sorry,睇錯野,兩間分校不同科應該唔得
thanks巴打 已成功轉入另一個地獄
drop 科大約幾時有通知?
巴打有啲嘢想請教一下

想請問一下你用年長生報係咪除咗面試之外仲有筆試要做?
因為想下年用年長生報HD但資訊唔多 想了解多啲
今年年長生要考筆試,考完筆試之後,program leader會同你做電話interview, 問你點解想讀呢科,宜家做緊咩職業之類

利申:今年年長生Year 1
巴打你好, 可能我用年長生呢個term 誤解左
因為我之前讀過IVE FD, 我直接用反FD既成績報就收, 無Interview
btw, 巴打你諗住揀咩科?
有冇partime人
英文有冇得全部豁免
唔該巴打
想問下巴打個筆試會考咩
同嗰科有關嘅嘢抑或考下英文數學咁
噢我係絲
明白 我係想報Fashion Design
筆試試三部份,佔最多係英文,之後就係數學同埋自己果科有關既知識,全部都係mc, 唔算太難
問左program leader,佢比我申請year 1 -3 所有英文科exemption, 但係要做interview 同assessment
Oday miss 左冇拎?
你唔去秘書處問+拎?

感謝巴打 終於有方向
有冇TM BSE
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞