[IVE]香港專業教育學院2021/2022新生入門攻略(1)

205 回覆
18 Like 1 Dislike
se年年一半退學
Sem1
Sem2
Sem3-4
Sem5

大約四次
同問
要返學校
入到ive有咩情況係需要考ielts點解個po會講考ielts嘅嘢
升上U
通常幾時會有時間表?
同埋學生證幾時拎到?仲要體能測試但仲未知日期都8月中啦
一般係想邊考ielts邊讀住個year 1 HD先, 跟住下年同中六畢業生鬥過上degree year 1,定係HD畢業用IELTS搏上degree year 3

通常係dse攞2嘅人考?攞3需唔需要
ielts 係同non jupas學生鬥,我諗你講昸中六學生應該係講緊jupas
non jupas用sub degree資格上可以係year 1-3,睇間學校點派,不過就算話係year1其實都有credit transfer

睇科同睇學校,engine科通常3就夠,商科就要4,做專科教育好似要嗰科5
黎緊9月 入學TY既T&N
利申: 年長生IVE仔
Oday Ocamp係咪唔去都冇問題
參加乜嘢活動可以識女?
通常F2F識
F2F ?
面授
唔通飯堂搭訕?
我同我個frd就係咁識

不過開學記得去番秘書處拎番學生證
你預月尾有時間表,O day簡介日應該派埋學生證,Oday 日期自己check Email /睇屋企信箱確認,每間IVE、每個系時間都唔同的
我係Thei yr3 entry ,上個星期去左參加系內聚會,收到風話25號左右出時間表,唔知HD/FD係咪一樣時間,你定期入Myportal 睇

利申 我之前係IVE HD+FD老鬼
IT 難唔難升Ugc
諗緊ive 定台灣
三大唔諗啦
八大平均收嘅GPA係幾多
想講D事實俾想入IVE既同學,決定權係你地手上,自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞