有咩中英夾雜係你接受唔到

171 回覆
28 Like 4 Dislike
suppose
即係我唔suppose係咁架囉
suppose 佢唔應該係咁架嘛

明明就可以唔洗講呢個字

OFF TOPIC

最撚憎做野聽到人講 : 「應該咁講」

以為自己好啱好醒, 講曬真理咁
suppose

明明就可以唔洗講呢個字

OFF TOPIC

我有個frd就係咁 又係懶醒果類 好難頂
suppose

明明就可以唔洗講呢個字

OFF TOPIC

我有個frd就係咁 又係懶醒果類 好難頂

朋友都算, 同事同上司成日講最難頂, 硬係覺得你錯/講既唔太正確, 要糾正你咁, ON9
屌你老母 你一係全程講英文啦 否則係我我一定當面屌鳩佢叫佢講返廣東話
well,我嘅意思係…、
whatever啦,唔重要…、
XXX(一堆中文) is a must
個情況好worse

呢個真係常見
真係想講喂阿哥worse係用黎比較架喎

大學住hall個時成日聽到
明明文法錯哂 都勁多人講
仲諗係咪自己問題
我go to school by bus

我返to school搭bus
綠tea
渣ga
Although我唔鐘意佢but佢都唔可以咁囉

Although / but 只揀其一plz.
That's why 點解.....
「佢係XX中學既女MISS。」
Suppose
I mean
For
Somehow

聽到男人老狗講真喺想一巴煎落去
You竟然是個boy
即係i mean

每次聽到想一腳踢落佢個嘴度
我真係唔happy啦
http://youtu.be/jzWJMFj8rsA
本身自己唔係專業名詞好少會用英文講,所以平時日常對話好少有英文出現
咁幾年前見過一份工, in 我個女人話因為聽我講野無咩英文就問我係咪英文好差,叫我用英文自介一次 佢就係中英過份夾雜果d 人
in case, lets say, 個point 係乜乜乜呢d 常用我都接受到
d 動詞無啦啦用英文真係好柒, 我aware 到你頭先talk 既時候so few english words
Although我唔鐘意佢but佢都唔可以咁囉

見親呢d英文差又要講既人就想大大力屌佢

although又要but
me band 3 仔都知錯啦
Apple 啲野好elegant
我地咁落去無晒meaning
你可唔可以唔好咁mean
我係唔講foul language 嘅
難聽過粗口

唔好咁mean ,用中文刻薄仲怪,除非你講涼薄刻毒

唔好咁衰
唔好咁閪

ko
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞