有咩中英夾雜係你接受唔到

171 回覆
28 Like 4 Dislike
I mean
Suppose
For
好撚煩
幫朕check下
Supposingly
Supposedly 呀你老味
姐係i mean
I mean 呢
I mean 即係
old news is so 唔識串
好chill
好chill

好chill

For 乜乜乜
一聽到d 人加個for字就知係扮英文勁既人
個情況好worse

講咗我個句 乜嘢叫好worse

所以我會講「個worst case係⋯⋯I mean 件事Suppose係⋯」
利申,中文差過英文,純粹慣咗口,非扮嘢,同有時啲嘢真係只諗倒英文同台灣國語
個情況好worse

所以我會講「個worst case係⋯⋯I mean 件事Suppose係⋯」
利申,中文差過英文,純粹慣咗口,非扮嘢,同有時啲嘢真係只諗倒英文同台灣國語

臭閪
個情況好worse

唔係新加坡/馬來西亞人既話, 我好難相信會有華人中文差過英文

我,小學開始已經係咁
我覺得中文勁無邏輯
不過讀到中2無讀,已經甩哂啲文法
過多幾年,啲10後大哂,應該無人講廣東話
成日都話中西文化匯萃
香港嘅廣東話就好多英文,所以都冇乜嘢
但我接受唔到嘅,就係有D人好鍾意用which
: 佢做埋D咁既事,which我覺得係過左火囉
點解要咁講野

我成日都which xxx where xxx
Some how係咪都摟打?
個情況好worse

唔係新加坡/馬來西亞人既話, 我好難相信會有華人中文差過英文

由幼稚園就比人屌到上大學話中文差
當年放榜 個班主任(教英文)派成績嗰陣 睇住我中文個分講:嘩你唔識字架?
for都屌?
個情況好worse

我,小學開始已經係咁
我覺得中文勁無邏輯
不過讀到中2無讀,已經甩哂啲文法

咁你first language係咪英文? 你喺屋企係咪都講英文?

唔係,我就係學極都學唔好,我唔想
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞