[JS3741] Mechanical Engineering Scheme 埋土機械工程 警世21/7

116 回覆
16 Like 0 Dislike
埋土ME 3rd hon 路過
結果去左check iq
Dynamic and vibration屌你
呢科都無教點design mechanism
mech 唔鍾意,EE 幫到你
咪推人落坑啦,好難爬翻上嚟㗎
讀完mech 轉左行, 第3年已經35k

我諗得我1個轉得成功
strong
第1年15.5
第2年 24
第3年35

同一份工
升得咁快
想請教ching做邊行
講左就=自爆,因為以我認知得我1個咁做
總之唔係地產金融保險
小朋友諗多咗啦
呢啲robot 全香港加埋都整唔到
其中最難就係控制
一係控制順暢咁郁 已經唔係ug做到
二係robotic intelligence
成件事唔係整玩具咁簡單
你有個core技術做到 已經博士畢業了

亞洲最出色係韓國
其次係日本
主要係無呢啲教授 無研究所主力做呢啲嘢

你如果真係咁有興趣R&D
可以搵啲 相關嘅教授
佢咩U 你咪讀咩
robot in general 好多間都有

利申 唔支持讀Poly 倒樓主米先
真啊,2隻腳行到已經好勁

利申 我都唔支持冇興趣但走去讀mech
追完po 無人講咁我講
出嚟番industry 行唔行scheme好
同做R&D 係兩條完全唔同嘅pathway
差好遠 啲經驗技巧資歷完全用唔着

你做BS 可以跳物管 勉強跳到某啲廠
soft skills 可以都轉到行
但係完全對研發無用
你做lab RA 出去唔當工作經驗

mech 搵工其實好撚簡單
就係你4年有咩經驗
搵唔到工嘅人 越搵唔到
搵到嘅 就一路好順利

poly 最正係career好多suppprt
ust 開始慢慢都多 好撚多都係同HD爭
搞爛市 that's why 之前可以攞排名打飛機
city cu 好似放棄咗 好多年都無咩追求
最極端係hku 乜柒支援都無
搵唔到就你死你賤 poly都想做好盤數
唉屌 聽朝又番工
一切都係愛
識人好過識字
利申:讀緊POLY ME

有次經過HKU ME啲LAB,
個TECH話好羨慕POLY同業界嘅關係打得咁好,
起碼有好多工作機會先,
DEPT定期SEND EMAIL叫你去IN呢間嗰間,
當然,工就叫你去IN,IN唔IN到就睇你實力。
反而HKU ME就 0 MARKETING,校友同學校冇CONNECTION

其實香港ENGINE都係POLY + HKU山頭
好多老闆都係POLY/HKU畢業
假如HKU嘅CONNECTION做好啲,
我相信學生會多啲得著
反正,HKU學生又唔係差,但搞到咁,何必呢
無人講咁我講
好多人覺得ME太廣泛,所以覺得佢係一科「唔專」嘅科
反而我覺得咁樣先係好事,宜家香港環境逐漸萎縮
例如你揀左Aviation Engineering / Industrial Engineering
個市場環境/經濟一唔好景,你過去4年所投資嘅時間心機可能會白費
付岀同收獲唔成正比,就算比你揾到份工咬住先,之後條Career Path都唔會好走得去邊

ME有嘅彈性,比到學生試下唔同Field,BS / R&D / Aviation ...etc
你試下,覺得唔係好適合自己嘅,你有空間可以轉,及時轉軑嘅成本一定無你GRAD左之後先嚟轉咁大
再者,香港啲僱主其實認識嘅Engine科唔多,可能未聽過部分嘅科
但機械工程個名就一定聽過,咁首先已經Impress左佢,各公司請ME人嘅機率就大左
呢個時代,有得揀,好緊要,我讀ME就係為左將來可以多啲選擇嘅空間。同埋,最緊要,容易啲呃飯食
ME兩電一鐵政府位都多過BS位起碼一倍
傻鳩先會讀BS
仲香港
俾我就搵下外國(特別Uk, Canada) ME有咩做
用政府資源讀完4年儲夠錢去貢獻外國好過

提提大家UGC學位平均一年成本20萬,學費4.21 萬,即係政府一年貼around 15 萬,4年60萬

如果d人讀完書個個移民外國
你叻仔嘛,我蠢仔,又冇家境移民外國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞