[JS3741] Mechanical Engineering Scheme 埋土機械工程 警世21/7

116 回覆
16 Like 0 Dislike
係畫圖only
邊間u 都無分別
咪咁傻以為hku 好過 ust
或者 city 好過polyu
你畢左業搵工都一樣
起薪高係假像,每年加得一兩千已叫好命水。
超過一半人入行十年後都係得3萬至4萬薪金架炸。
你叻仔入到政府果d另計,不過叻仔去邊都混得好上到公司高層。 你資質一般入mech, 就餓你唔死,但唔駛諗住向上流,仲要公屋無你份,居屋都無份抽。
冇錢做乜科研 人哋做training嗰啲下下都十幾廿張tpu reinforcement learning嗰啲同時開十幾隻robot嚟做
真係警世 ga 應該諗去外國讀U 算便bno 5+1 響香港除非你自信選到科好到錢ga(醫生/護士/律師/教師) 唔係出來社會好快會受到社會主義鐵權 ,仲有幾年時間諗清楚自己未來係想點
大佬:識跟住path郁,掂啦
假設有 dse 巴打好鍾意 robotics, 想做 Boston dynamics 之類嘅嘢
你有咩建議?
robotics 好多方面,睇佢想做control,automation,hardware,software等等
poly mech soft robot好勁
control同sensor其實me都有做 反而純material喺robotics好少見 其實想知可以睇下間u啲prof出咩文 而唔係睇ug學咩
好奇問吓,poly有無教mechanism ,例如4 bar linkage 嗰啲?hku mech完全無教過明明呢啲勁好玩
與其讀機械,不如考多屆
有嘅
ching你疊埋心水做bs啦
想問下EIE 好d 定TSE 好d
加拿大mech有咩做?
有冇mech仔諗住grad咗去Canada玩HK pathway stream B
答你唔到
但eie正路啲?
睇你行邊條路
做builing:HKU > Poly ~ UST >>>>>>>CU>CityU
做廠: Poly > HKU ~ UST > CU ~ CityU
做automation: CU > City > UST ~ PolyU ~ HKU
讀咩都好,千祈唔好讀me

機械工程,自毀前程
少時讀Mechan,中年揸貨van
與其讀機械,不如考多屆

機械工程真係大把範數,飲食,物流,運輸,清潔,樣樣都同機械工程息息相關,幫你成就未來

你可以用喺大學讀到嘅dynamics幫你喺揸貨車送貨嘅時候更好咁掌握車速

又可以用solid mechanics同 mechanics of materials嘅知識,幫你疊貨上唧車號時候更安全做個成功嘅送貨佬

亦都可以運用fluid mechanics喺洗碗上,老細見你口up up bernouill’s principle 又 Navier Stokes equaton咁,唔加你人工都唔得啦

如果上面嗰啲你都無興趣,點解唔加入m記做個炸薯條界嘅明日之星運用thermodynamics同heat transfer嘅知識,有咩薯條你炸唔掂

機械工程大把出路,讀咗就一世都唔愁吃喝,你仲等緊咩
好懷念我上年都係呢個時候寫呢篇嘢出嚟
你走堂走晒?
邊科有教major core無印象讀過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞