[JS3741] Mechanical Engineering Scheme 埋土機械工程 警世21/7

116 回覆
16 Like 0 Dislike
各位放榜嘅,無論成績如何,都祝你哋在亂流下平安

一如以往,係睇依個post之前,奉勸準備選讀埋土機械工程嘅各位,停一停,諗一諗,有得揀其他U就其他U,有得揀其他科就揀其他,唔好晒咗依四年,唔好睇工程fg出嚟好似收入唔錯,當水泡就揀工程工程,晒完銀之後仲晒埋四年精力,真係想揀工程嘅都唔好揀機械,香港冇機械工程!!!就算真係好想喺香港讀機械工程,記得唔好揀埋土,有HKU, UST, CU, CITY揀或者試吓去外國讀見識吓

眼見太多身邊嘅人揀科時冇了解個科讀咩而喺之後選擇重練,或者渾渾噩噩過咗4年或5年,小弟都係其中之一。揀前都係睇清楚先啦

4年嘅課程可以喺polyu me個網站搵到,第一年個課程同其他工程學院嘅學生都一樣,第三年之後你可以揀機械工程同產品分析及工程設計。機械工程再之後可以揀唔同elective,今年又有改動主要,分為Aerospace Engineering, robotics and Autonomous Systems, Environmental and Energy Engineering, Mechanics and Material四個範疇

咁即係讀咩?讀完基礎嘢,基本上就睇你自己想揀咩,有興趣可以睇咗每一科讀咩同上網睇吓片關於咩

讀完之後做咩?,6-7成做bs相關工作,但你讀嘅嘢同bs無咩直接關係,其他U未必係,不過大學唔係職訓所,雖然poly有啲例外,但都唔好抱太大期望

無論如何,祝各位揀到自己想揀嘅科,走到想走嘅路,做個正直有良心嘅人,做個清醒嘅人。

有咩同mechanical engineering相關嘅問題隨便問,盡答
識揀一定揀poly mech
Poly ME > Hku > ust > city >>>>>>>>CU mae
咪搞事
你害人不淺
驚人同你爭飯碗啊 你心地唔好咁差啦
肯做狗唔使驚冇嘢做喎
真 工程大把世界
讀左mech一年,已轉computer engine
佢想靜靜地贏
都係engine嘅大家庭
讀Mech實贏到開巷
樓主警世好多年了DSE雞真係要睇路,我由考完dse讀asso開始見樓主開post,睇到今年grad

機械工程,自毀前程
少時讀mechan,中年揸貨Van
與其讀機械,不如考多屆
Poly ME fg 19K 屌打BBA 喎
與其考多屆 不如讀機械
起薪高幾千買起你條命過多幾年啲BBA仔就輕鬆超越你啦
real
睇你做咩topic,間間都有啲唔同
Hku mech嘅heat transfer 都係elective 嚟
hku咁rich
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞