[錶撚入] 擺低你哋戴緊嘅錶(84)

1001 回覆
5 Like 2 Dislike

3....2...1..
換曬嘢的確係鳩 不過有啲就真係拆零件慢慢洗

https://www.youtube.com/watch?v=VEhmrlu9IvU&t=556s

好似呢隻咁雖然有啲嘢換咗 但1940年代嘅勞 大部份零件都work 真係好神奇
個dial愈睇愈靚同埋我覺得large如果overall全身個look睇真係有啲細
我,隻錶無問題
有冇上手圖睇吓
巴打有冇上手圖
新手 想問下大家意見邊隻好 三隻都好靚
同埋想請教下對Frederique Constant有咩評價?好似好少人講..

Omega speedmaster

利申: omega打手
巴打我都訂左啦,想問有咩地方可以平平地配番條原裝膠帶
康斯登,俾citizen收購左,不過仍然出產頗高質素既瑞士錶,有自家機芯,最初出名月相錶,近年亦有出智能錶,錶款斯文為主,價錢由幾千蚊起,前排有師兄入坑開左箱,睇落唔錯。
我有FC既world timer同Omega既Speedmaster Legend
兩個level黎,無論用料定造功,好難比較
你貼果隻speedy同果兩隻康斯登唔係好同級...價錢亦都反映咗...你咁樣對康斯登唔係好公平

單講機芯,Speedy已高一班
337 parts,同軸擒縱,雙發條,矽遊絲,power reserve比康斯登多22個鐘...
...不過咁,多隻香爐多隻鬼。我粒9300就出過啲小問題,不過整完之後都無嘢。

康斯登粒FC760睇來就以堅實耐用為取向,一粒Modular 計時機芯,有飛返計時,233粒零件唔算多。觸發機構亦好聰明,係介乎cam同導柱輪嘅一塊星形鋼片,雖然造功不能同column wheel比,但手感應該比一般cam好。不過38小時鏈今時今日就少咗啲...不過我自己覺得auto芯無所謂...

呢度錶友都有唔少玩康斯登,多數係佢隻worldtimer. 耐唔耐就有隻貼出來。
唉,我好想有 pulsometer 嘅chronograph
我唯一訴求就係返工
貼下冷門野先
早晨
隻面好靚
有無人覺得呢隻santon skeleton 正到痴線

但定價 22萬真係有啲貴

黑色又係無得輸

呢隻真係帶幾耐都唔厭
Ship of Theseus
DW特別版咪有
雖然垃圾牌子
Sorry 新手想問 你哋話AD有折 係熟客先有定係r下就ok?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞