[集中討論] ONEPIECE 海賊王 第1020話 情報

306 回覆
22 Like 4 Dislike
你可以話尾田畫得差,2年後路飛升左幾多次級,見聞,武裝,霸王,樣樣都升,但卓洛就只係換左一把刀咁多 。

咁讀者會質疑之前戰力邊個勁啲都好正常,特別係路飛次次都苦戰,但卓洛無傷秒殺。

作品邊個勁過邊個唔係作者講完讀者就照單全收。都要說服都讀者先得架。
講起骨裂 契仔斷刀武士之恥仲柒啦
仲唔只一次 無人講? 某粉既偏心顯而易見
你左右手例子唔合適依個漫畫喎
你講到頭頭是道 但好多都係單方面睇 難搞喎
尾田都無比山治都無正正式式打過一場
出黎救下場以後比尾田撚
骨裂都有人兜到山治身體比娜美整傷在先啦
卓洛秒乜鬼殺
我就睇到卓洛要出口述引真身出黎先贏到
佢戰鬥方面真係畫得好撚差
所以你睇我講既野
一路都係強調漫畫內容不計
因為講內容好多野都係FF腦補 各有各J
我夠可以FF路飛四檔屌打契仔
契仔咁撚慢 靜係高攻
所以我係調番轉 根據返真實定位去估算實力
咁依家定位出晒黎 一王二副既
咁就大概係咁 ok啦 內容既野點兜番都得嫁啦
山治未出實力又得 契仔好彩遇到易食對手又得
而且再睇埋其他團 好多都一王二副格局
明顯地參照返 路飛都會一樣啦
雷利同賈巴
其實唔到你服唔服 補腦實力 永無答案
但客觀官方證據 就係答案

全部指向一點 一王二副
左右手卓洛山治 冇得駁

而且卓洛只係要做劍法上最強
唔係世界最強 唔好J撚到個個都要勁過先得嫁
屌你亂入斷章取義
好辛苦
叻叻叻
公廁技
即刻有對比 路飛五萬人 唔通....
路飛>>>>>>....乘N次方>>卓洛?
邊係突然姐 無論兩年前定兩年後
定位無變過 你睇我d圖都證明
一路都係雙副 係尾田畫出黎表現有落差
搞到契仔粉不斷割席山治
我就極鐘意一王二副既格局
都好鐘意兩個副手
日日嘈日日互屌但又最有默契
所以我要企出黎以正視聽
事實尾田都係咁做
但又偏愛撚山治型卓洛
—————————————
如果實力有得衡量 學龍珠咁數字化
咁就清楚晒唔洗腦補 但無
不過都畫過一次啦 cp9篇
卓山道力只差20 路飛就4000
山治打Q,如果唔用甲前提下單挑贏左,
明鳩排名可以提升
1 路飛
2 雙翼,卓山
3 三大將, 甚平,大和,芬奇
4 四大幹步 娜美 骨仔 鹿 羅賓

5 烏索普 副船長(自稱)
骨仔可以單挑大媽都只係同娜美同level
之後俾啊雙翼去踢凱多2腳刷下戰績得唔得

成日笑山治斷腳
明明佢同路飛可以一齊同大媽對拳,對完拳仲可以同路飛鬥咀
山治可以做雙翼不算過分啦
同你講兩年後實力,你又拉返去兩年前斷刀。

一個角色要人不斷幫佢搵理由,基本上係塑造失敗。兩年前講三巨頭,基本上冇人反對,但點解兩年後嘅三巨頭會咁多人笑山治,唔通真係有咁多契仔買嘅pr 唱黑山治,唱好契仔咩。

山治兩年後戰績係有眼睇,到依家尾田都未畫到一場令所有山黑都收聲嘅戰鬥。試吓對維爾哥唔骨裂,明哥唔被秒,page one 直接再起不能,成件事就唔同晒。

山治叫做成團人少數會用腦嘅角色,但兩年後由智將變智障,智將就變左由羅擔任,咁佢文又唔得武唔得,點信佢係三巨頭。

角色設定係作者睇,讀者係睇角色行為,去知設定。言教不如身教,一個角色魅力唔係靠作者或其他角色講出黎,係靠佢係故事表現出嚟。
明明咁撚多年都係三巨頭左右手,畫柒係一回事,官方設定寫撚到明,道力係成套op唯一一次戰力數值化,反映兩個其實差距唔大,但都有人反駁道力唔等於戰鬥力,睇到我r晒頭
嗯 好主觀 明白
總括即係畫出黎表現差 唔合期望
知 緊係知啦 個個都知
否則d人做乜屌9尾田畫柒山治
所以咪同你講緊 本質定位仲係一王二副囉
你最後個段up乜野呢真係
角色設定就係漫畫核心
路飛主角 卓山副手
———————

///唔通真係有咁多契仔買嘅pr 唱黑山治,唱好契仔咩///
多到仆街 你咪其一 我上面咪講左
契仔粉要割席山治 咁實係踩山抬卓嫁啦
每期post都大量笑山治同吹奏卓洛
搞到我要追擊番卓洛粉 以正視聽
————————————
依家尾田畫緊比你收聲既對戰 你等等啦
—————————
骨裂185樓個師兄先講完
漫畫世界好嚴重咩 但就比契仔粉無限誇大
當然尾田撚山治都係一大因素
明明可以用其他手法去畫 係要畫咁柒
動畫山治屌打德雷克
1. 大和的果實是犬犬果實幻獸種·大口真神(和之國守護神);
2. 凱多本打算讓大和給他管理和之國,繼續制造武器,大和隻想繼承禦田的遺志解放和之國後開國;
3. 大和用新招“無侍冰牙”吐出火焰,跟凱多的熱息互相沖擊;
4. 羅賓看見黑瑪利亞制造出來的幻象,幻象中是奧爾維亞、四葉草博士跟薩烏羅,但是羅賓根本沒有上當,直接上手攻擊後幻象消散;
5. 幻象裏的三人是黑瑪利亞的手下,被黑瑪利亞用“幻霧”僞裝起來;
6. 羅賓問布魯克爲什麽完全沒有受幻象影響,布魯克回答在魔鬼三角的迷霧裏過了五十年,經常看見幻影,這種小把戲根本沒效果;
7. 輪入道其實是黑瑪利亞的手下,吃了“巴哥犬SMILE”變成人面犬;
8. 黑瑪利亞嘲笑山治之前的行爲,羅賓反駁說你不明白其中的意義+海賊王的兩翼那段發言,然後幻化出巨大的分身,與此同時布魯克去清小兵;
9. 桃之助和路飛一起常影港會合,路飛吃光了紅心海賊團的庫存但還是不夠,依然不能動彈,桃之助爲錦和菊的事傷心的時候被路飛說你是大将,這種事之後再說;
10. 路飛要桃之助帶他飛上鬼島;
11. 卡裏布露了個臉。
部分重要台詞翻譯by【TalkOP漢化】:
一、羅賓和黑瑪利亞關于山治的台詞。
黑色瑪麗亞跟羅賓直面對方,黑色瑪麗亞嘲笑山治哭着求救的舉動,羅賓微笑地想起了山治說的“羅賓醬 救我!”。
黑色瑪麗亞:“然後那種人是你們團隊的二号人物?他變成了鬼島的笑柄還讓你掉入敵人的手裏!你的夥伴一定舍棄了你!”
布魯克笑着看向羅賓,羅賓說黑色瑪麗亞就交給她了,布魯克答應了并說他會處理掉剩下的下屬(剛剛的兩個女人跟女性編号者)。
羅賓:“山治是個溫柔的人,他依賴我的意義你沒必要知道,他可是海賊王的雙翼!”并使用了“巨大開花”,巨人版的羅賓出現在她身後。
二、路飛和桃之助的台詞。
桃之助正爲了錦衛門和菊的事在傷心哭泣,路飛叫他别哭了,這種事之後再說,因爲他現在依然是武士們的大将。小忍斥責路飛說他對桃之助太嚴厲了。
卡裏布正在廢墟後偷窺他們。他很擔心路飛能不能赢,要是路飛赢不了他就沒法離開和之國了。路飛舉起右手指向天空中的鬼島。
路飛:“桃子…你得帶着我飛到島上去…!!!”
桃之助:“诶……!!!”
其實呢度算唔算打女人
防守唔算啦,如果防守都計既話兩年前已經打咗女人
羅賓未打完又打多集
不過都好,穿插路飛劇情。

貓貓VS糖佬仲未對位。
唔係想講一見面就秒下話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞