移左民嘅巴打仲會唔會再返香港

138 回覆
2 Like 83 Dislike
轉機 / 探親點會無

除完你香港完全唔識人/走曬嘅啫
走曬
似你未移民/ 本身無料靠年資做老屎忽啲人

錢緊係唔夠之前/而家香港好搵,但講到尾你睇數字定生活質素呀?
我搵少3成,扣埋稅都仲覺得生活水平同質素高香港時。

收工又早咗,隨時wfh,工作壓力相對低 最緊要有自由
香港發生咗咁多事

竟然仲有咁多無危機感,底線不斷退,自我麻醉嘅人

呢個城市基本面已經徹底改變ga la

仲幻想可以好似以前咁?醒吓la
溫水煮蛙
滾水呀
After August 1, then turn the heat up to 滾水
don't under estimate 777
呢個post有幾多五毛呢?
我都會咁諗
一齊去日本韓國台灣玩
會返來探親/朋友 但到時都會考慮到當時嘅情況
恕不同意。因你假設香港會像以前89民運之後仍能継續自由経濟特色, 仍會有油水。

但事實是你想奶都無機會你奶: 香港内部已發生質變, 乜質變? 向好的方向變? 還是向壊方向變? 大家心知肚明, 毎人領受又會不同

另外, 外資仍會継續buy香港嗎? 這個發展要兩三年後才清楚, 但基於上述質變, 我不樂觀
你係on9仔, 我DLLM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞