移左民嘅巴打仲會唔會再返香港

138 回覆
2 Like 83 Dislike
咁你嚟美國做咩 你唔係有加藉啦咩
唔番 外國咁好住做咩要番嚟住狗屋
老婆唔鐘意加拿大太凍
所以唔想去
我又做IT
去美國發展正過係加拿大
即係你攞完美籍又番香港?
我唔返啦
我講緊用bno去英國果班
用6年睇下香港會變成點
冇事冇幹肯定好多人會返返嚟
無人會知嫁wo
大把人兩年前都無諗過會離開香港啦
其實香港人就係咁,依加移民第一批人基本上全部冇外國籍
有外國籍果啲就係賺到最後一筆錢再走人
都係果句
連燈唔睇好香港
唔代表其他香港人唔睇好
身邊覺得香港仲有好多年玩既大有人在
小朋友可以送去外國讀
我老婆有2個妹
佢哋都係有得移民去美國
不過佢哋話明唔去
香港揾到錢做乜要走
會再返...六年後返黎攞返MPF同宣誓取消中國藉
如果小朋友仲細,喺嗰邊讀書六年之後未必會返
六年先啱啱入大學梗係唔好蝕俾佢
奇怪嘅係 有外國國籍嘅人
搵極都未到最後一筆
究竟喺佢地心目中 幾時先去到唔走唔得嘅地步?
如果真係移民,最多叫屋企人去其他國家一齊旅行見下面
證明巴打未移民
移左既搵食會好好咩?真係只為小朋友
搵工英國公司就算你有咩牌都好,佢地第一首選係係英國土生土長既人,就算唔係都係過黎讀書搵野做個批
三四十歲既人過到黎適應係難好多
自自然然,捱完6年小朋友大哂
可以獨自留係英國生活時
回流搵真銀好正常
到時fg 50k馬上絕種
返黎咩位都比人上哂
上一代有批就係咁,根住日日怨唔應該去外國坐移民監
會 探親 旅行

Btw 一定唔會係哩幾年的事
因為根本唔係連登仔諗到香港會變廢墟,香港會失去哂民主同自由變成支國嘅其中一個城市,但佢搵錢嘅機遇依然存在

好似啲4 5張嘢嘅呀叔佢地出世係支那環境仲惡劣,基本上點樣倒退都好難倒退到50年前咁樣,佢地會慢慢係到適應民主倒退但送哂啲仔女去外國

講真啦啲有錢人睇得仲透徹過我地,由十幾年前甚至去到80年代香港黃金時代,一直都係主張送哂啲仔女去外國拿護照再返嚟搵錢

呢幾年科技進步同經濟發展更加多父母送哂仔女去外國,一直以嚟佢地都不斷移民,只係父母繼續留係香港姐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞