[721] 車路士球迷討論區

1001 回覆
18 Like 3 Dislike
都係得d清水貨/青訓news
如果係諗住讀完書就走去外國既
你要諗清楚係咪有心做呢行
身邊有啲以前讀商既人搞緊移民
去到外國都未必做得番本行
有啲牌/經驗去到外國係唔考慮
加上audit靠捱出黎
如果唔係有心做只係求張cert
最好諗清楚會好啲
Marina ho ball!!!!
清水貨都係good news既
利雲有興趣加盟,不過太陽報講,算唔算新聞
算係新聞 不過係吹水新聞咁解
信頭套,信法比
潮撐tllm
媽媽我今天不吃飯
利雲嚟車算唔算係年經
7月尾都未買人
都岩
香港地浸過咸水點都吃香啲
academic 又好industry都係咁
移民又多條路
搵食科記得問清楚師兄姐有冇爆煲同個思考/做野模式岩唔岩自己,年中見唔少傻仔入藥劑乞食浪費前途,最後second degree medic
咁可以揀讀歐研之後去免費讀碩士
估唔到呢個鐘數有咁多年青有為既清上黎指點下
上面位清你個諗法早幾年就岩用
而家等多一兩年再返黎搵真銀
一兩年後都唔知變成點
記住做人有時唔好太完美主義
有啲野個時機到左差少少都要去左先
機會唔等人
例如喺香港既清收到一啲外國既offer,讀書又好做野又好
唔好諗到太盡要賺到盡先走
個offer有少少imperfections都要去
可能同你理想既行業差少少
但路行行下就會行左出黎
will仔報jupas呢兩日仲有彎轉
諗清諗楚先好去
我就係當年compromise太多出事
有時差少少係ok
但完全唔岩做都唔好夾硬黎
歐洲玩科博科
你讀文科去到只可以入文科
另外你係果邊浸幾年同淨係過去讀master 差好遠
咁十三億要撐香港多幾年唔難既
支那高官資產都集中係度 錢銀上短/中期應該都一樣
我準備下年拎完passport 就返香港
有無英國車9買左8月頭friendly對spurs
一早係諗住行呢條路 諗住入三大點知炒咗2科
而家咁啱又有U夠分
都算不幸中嘅大幸嚟
我自己當初都接受到呢2間嘅 所以諗好咗
btw如果有返波就講返波
次次講唔關波事都俾人秒負皮
本身歐研讀法/德文係好intensive咁讀呢個語文
不過係差個環境 但又唔至於淨係過去讀master咁少學法/德機會嘅
咁如果本身中學讀咗文科搵工做加學完法/德文咪又係讀得文科仲可能廢U
不過咁而家個香港環境 可能唔想留多幾年係真 早啲走都好
撐多幾年唔成問題
但一陣連bo都要根正苗紅你就仆街了
我意思係點都要有兩手準備
唔好擺哂期望落返香港呢個option到
留喺歐洲雖然冇自己計劃咁完美
但都好好,記住留多手
呢面既人脈同work experience都好寶貴
做好career planning喺歐洲做落去都very nice
細路仔早啲訓啦
同學英文一樣 香港大把人好intensive 咁讀
現實生活用語 / 語法/ 語感都學唔到
對好多野又無共鳴又無local friend
你咁樣想搵工/融入會好難

中學文科去外國起碼入到商科 or 可以 take d pre university course/ exam 去報理工科
大學轉就只可以由0開始
咁都會香港有offer先返
我個package 唔係人中之龍
但希望搵多而家一倍就滿足了
英國係咪唔算歐洲 master大把人唔係讀返undergrad嘅科啦
不過其他歐洲國家唔係咁又唔奇
學英文個問題係因為香港人本身教/學英文嘅方法同埋重點唔啱

仲有一個問題係 而家喺香港搵工做
工餘再學德/法文 咪又係喺香港讀
個水平學幾耐先夠去到嗰邊用新語言讀U 同做野
如果BU歐研算好啲嘅老師intensive咁教都唔夠的話
buy antonio la diu
結果係唔借,賣埋佢算
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞