[721] 車路士球迷討論區

1001 回覆
18 Like 3 Dislike
俾我諗吓個career path點行落去先
GB大部份都去左ibank front office 的。只有少數一個半個會流落做mt or big 4 advisory
但大corp mt是很難入,海外u優先,local含7
數漏咗堆海龜添
所以讀文科就最好
Jk
冇得怪架喇 發生左就係發生左 只有向前行唔好望返轉頭
既然你都知你遲溫書搞到而家呢個situation 之後每步都一定要盡早打算諗清諗楚 唔好再犯dse呢個錯 人生就係由選擇組成 發生左就冇得後悔
最緊要知道自己能力所及之盡頭,盡左力就ok。
勉強反而會更差條路。
同埋頭幾年唔好怕辛苦,怕辛苦唔捱將來更辛苦
讀文科好似多數會去左考政府,做老師
law firm, big4, ibank back office都搬離哂中環,呢d就係local 做的工
留係中環得返front office or 中資行 which is prc dominated
咁依家ifc 果堆咩公司黎
Ching你係咪覺得IFC得大bank
中資公司銀行,外資front office,fund house。
所以留係中環local多數係低下階層
我只係平時行開中環,覺得啲大公司會喺晒IFC
唔係講笑 我有fd係恒生做 佢話intern特別多恒管學生 (個時未叫恒大)
睇下有冇熱誠囉
好似我psycho grad, 本身個出路都窄到傻
叫做捱咗兩年先見到光明
身邊好多同事捱到26, 27歲
有幾個都捱唔住走左去讀PGDE
係咪一堆三尖八角MK
d mt teller intern? 正路銀行只揀3大,海外u grad
轉會窗係咪完左
正路的,香港產業咁窄,金融/服務業外,咩都無
賣人未完
我地大把貨賣 但買人無單近磅
Who needs new players when we have Broja?
呢一刻 tchouameni
七囝好波!!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞