[721] 車路士球迷討論區

1001 回覆
18 Like 3 Dislike
過完721之後又到722史上最大嘅都市傳說
多條毛,junior vp 2球都無,但working hour長到on9。跳出去buy side又cut base。
做個acct dog FC仔都有呢個數,加hea 99
成個dept個margin越嚟越細 第時萎縮都好合理
同埋你幾時聽過有人想係research到做一世
個個都當佢做跳板過buy side
我自己咁睇啦 可能你地唔同睇法

GS research junior 50k 我諗都好少firm高過依個價?
但係日日就係做一樣嘅嘢 我冇乜興趣
大家傾下都好
而加conpliance 拆左 唔準 fund house brokage fee食埋research report。要分開收錢。
鬼有人額外課金,成個department變左sales 附屬品
都係嘅 除非奶得個senior掂 俾啲細客你跟下
再唔係就好Sharp
不過Sharp極但係屋企唔係客嗰啲 我諗都跑唔到條數
所以咪話
同埋問心嗰句 寫research嘅手足寫完啲嘢真係過到自己嗰關咩?
所以識親pb個d,都係好快俾人炒。無人坐正到VP title 做rm有客跟
你FC 要用幾多倍時間先上到呢個價先
無IBD 咁高都算唔錯喇
research都係想轉buy side。轉唔到就要大pay cut走去做list co corp fin mgr,到時又會問自己咁辛苦為咩,big4 班人一樣做到呢個位
又無大家諗咁耐,d mid and small size fund FC,平均都球幾package。但其實year of exp都係8年左右 which is same as ibank junior vp
成個finance 由上到下Margin 都越嚟越細喇。。
Research 係比唔上你做BuySide / IBD 者
都算唔錯啦
因為d中資做到不成功不收費,upfront都唔收
養個vp base先5 60k
咁又唔係嘅
我就寧願做finance多過accouting
後者我覺得冇乜value add
可能我入世未深啦

點都讀u玩下u life溝下女屌下閪
金錢上支持到咪玩幾年
要搵食既話其實做乜讀乜都係咁辛苦咁慘架la
Service provider 劈價真係走唔甩
又冇乜product innovation
抵班fintech彈起

有冇ching心郁郁想轉去fintech
對比荷蘭做finance
香港乜人工都算高
我岩岩FG 入左corp bank 搞既buy-side 。。
税前All-in 連埋bonus (Dutch law bonus cap @20%) 每個月得4萬頭HkD 上下
FinTech唔冼finance 人
計數寫 code又唔夠人黎
Finance 人又貴
佢地要既係sales 同 marketing
要人工高真係NY, LN, HK的。
hk bb FO analyst 都多數70k起
岩呀,hea咪低人工。定律黎。
路係自己揀,唔好喊,唔好怨就ok。
無咁勁入唔到bb
我其實另外收到LDN 外資MM boutique off-cycle同而家呢份... 為左EU passport & BuySide life揀左荷蘭
希望順利留多一兩年入籍之後返香港搵真銀
我全都要
好在係外國 岩feel既d女唔冼點溝/ 得閒send 個message就得 + 返工無咁chur
可以一路上莊+讀書+做intern +溝女
其實係EU生活得咁好,非必要都唔好返黎HK喇,而加for我地呢代,係HK都無咩發展空間,glass ceiling太明顯 。
我諗我記得同ching係其他post傾個呢個topic。
原來大家都是車迷唔好hijack呢個post,講返轉會news
有撚轉會news講咩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞