其實租金都唔平點解唔買

266 回覆
31 Like 211 Dislike
買樓無問題既,但有選擇都去外國買囉
樓點都係會升
未走到既有能力既 都應該買樓
起碼過幾年 升左賣返出去
去到外國都有個錢
咁多大劣人落嚟你驚冇人接
租租話兩年後去英國住house
當然
資產尤其是帶嚟更多資產嘅資產好重要
但都想睇呢塊係咪負資產嚟㗎嘛

你計好數,租層港樓俾人住,每個月租金收入高過按揭,咁你咪買囉。就算真係封關鎖錢我大不了舊首期套住咗炸嘛,我個人自由身無壓力,搵機會走人

但你唔係有咁多錢,死慳死抵左借右借抬一二百萬上車,每個月月供皮幾兩皮自己搵得3皮(仲好興奮咁加埋女朋友啱啱過到壓力測試),住得嗰350呎(你覺得自己好叻因為你個350同人哋330一樣價錢),日日驚俾老細炒搭個巴士都就住就住唔遲到,成世困住咗喺香港(嚴格啲嚟講,你邊日賣樓邊日重獲自由,不過你唔會賣樓因為你覺得上到車好威威),咁咪由你囉
On9 仔,佔咗幾多成呀
Me too
去非洲會更平,一於去非洲
當你對一個地方完全失去信心
仲點會攞咁大舊錢去買樓
何況宜家一買起碼就挷3年
3年後又唔知咩環境
大部份人買樓都係要供
要供即係槓桿啦,升就梗係和味
一跌你就知味道,未必咁極端一下去到負資產
但你都係挷死左自己大部份既資產
至於你話樓買收租投資都係一個笑話黎
比你叻叻豬租到出去有3%回報好未
但後面係一大筆隱形洗費,七除八扣打到個和都偷笑
咁移民又佔咗幾成人
你睇新盤幾多人買
依到無信心唔代表全港
你睇個樓價就知
香港置業西九龍星匯居分行首席聯席董事曾家輝表示,長沙灣家壹正陸續入伙,目前市面上約有17個家壹租盤,平均實呎叫租約54元。其中家壹高層C室,1房間隔,向西南望開揚景,實用面積約277平方呎。曾家輝指,業主以約1.6萬元放租2天即吸引區內客洽詢,議價後減價1,500元,以1.45萬元租出,實用呎租約52.3元。據悉,新租客為夫婦,心儀物業為全新樓,而且交通方便,故睇樓1次即決定承租。資料顯示,業主於2019年4月以約625.7萬元購入上述單位。
=====================
不過你啱
14500租20年都唔及樓價
咁一萬租又未必去到8M樓價

當然你會話通漲乜乜乜,但另一方面,樓宇折舊又唔需要考慮,幾錫住用,十年八載都要執執,租就冇煩惱
租租每兩年加租,仲未計逼遷
咁你快啲去買啦,移民嘅人都唔一定要即刻走架,無樓嘅咪租住先
買樓個suck cost 太大了,最重要係等三年,今時今日三個月後都唔知會發生咩事
你睇吓我條數,年年加租都平過樓價,而且租金加幅係有限,大量人負擔唔起,咁業主叫到幾高都冇意思
人地供樓當儲錢,租樓就全部係支出,點搞
26年都租一萬蚊,業主太好人
供樓當儲錢,前提仲有一個,係你開始供樓,已經坐落一大筆首期,整個cash flow壓力唔細
而用呢個概念買樓嘅人,大部分資產都係層樓,風險好單一
要期望係一路低息,令供樓壓力,與交租相近
投資實賺
lm
咁26年後果26年你住邊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞