其實租金都唔平點解唔買

266 回覆
31 Like 211 Dislike
愈大愈平傻仔
有26年年時間投資,標準連登仔炒btc發左,移民買house
重學人移民
咁係佢哋自己垃圾

今日要投資,就搵今日嘅投資項目

兩年前買地產股無乜水位,2020/2021有水位,所以應該買

今個星期恒指跌到飛起,新世界無跌過 (股息率5.5%) 長線持有隨時跑贏大單位未來十年回報
Exact7ly !!!!!

買 $20m, 要用我 $11m 現金 (50%首期 + 洗費)!! $11m 現金點樣去 generate 一個靚嘅 cash flow 去交大單位租金兼享有 ($11m) 資產淨值? 易過借火啦

重要講緊嘅係低風險嘅長線投資

長知識
買樓當幫自己草錢
放租出去叫人幫你供又得
按揭供款又可以扣稅
不過先苦後甜 初時壓力會大啲
租樓日日賺 你識閪
而家香港都變成咁,有冇諗過2047後會點?地契問題點解決?
幾年前買左間兩房 供萬三蚊 覺得吃力
呢幾年人工加左 mortgage link既錢多左
息口平左 月供萬一搞掂 勁輕鬆 而今時今日兩房冇萬五都唔洗諗
講左咩自己參透
why not both?

利申, 三層樓, 每個月買一手778
我買係因為唔想搬屋
鑽個loan都要問業主
真, 租過一個四十年 樓,部死人𨋢一個月壞幾次,班仆街業主又唔肯換左佢,浸過水,壞到入心入肺。
唔會既,中共咁講合約精神,一定象徵式收番你一蚊就算。 好似係。
二手唔買,
無三房600呎唔買,
低層唔買,
坐向差唔買,
大西北唔買,
無地鐵唔買,
單棟式唔買。

搵得嗰一萬幾千點上車!?
樓主
公屋租金都唔平,點解唔係免費

買就三四千萬,租就四五萬 (1分鐘去地鐵站)

越大越平租,亦唔覺得未來五年有爆炸性升幅
現在供到最長都是供二蚊息一蚊

以前才是供一蚊息三元
唔同哂啦。
現在利率俾1/5利息而已,未計轉按回贈,當然還有很大機會利率上升,因為已很難有下降空間。
屌你, 連登仔分分鐘租呢到都無錢租啦 仲講咩租定買. 你用第一城做例子, 60萬首期定60萬投資好撚過啦
上面講緊用$11m首期,搭嗲前請用隻眼 (如有) 睇一睇

你冇錢租,並唔代表其他人冇錢租
你自己成日起到講用10M 做首期姐 上面討論好多都係圍繞住6M -8M, 租值兩萬樓下既樓 我夠知越貴既樓越抵租啦, 你唔講下呢d 6M 8M 樓? 你唔睇下呢到d on9 仔6M 樓又無錢買都要又厭遠厭舊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞