js6456/js4501 MBBS/MBChB 集中討論區

198 回覆
7 Like 4 Dislike
我屌佢老母垃圾faculty
有冇apply 三寶保底
本身讀cu嘥銀紙入唔返都冇所謂
Poly肯定冇medic咁嚴格嘅 放心啦
combined cert pen完高過43 都唔in咁仆街架...
hku真係特別嚴
你pen完43?
可能今年好多44以上嘅人放左mbbs band a 又或者佢今年決定收多d non ju
sor 唔係
只係覺得唔抵
又話舊制36有位
新制即係42喇
點知43都未必有offer

75%jupas 又好
36分 42分
屌 全部都係大話

申脷:都想mbbs 所以入黎八下
好奇一問 + off topic sor
nonjupas 多唔多degree holder架請問
佢地係咩background 多?
degree holder有 但唔算好多
ib gce果堆多好多
我個陣係流傳 mbbs夠分就入到 interview cv果堆都係浮雲 正正常常pass到就夠 public exam個分最重

mbchb就interview睇得好重 有人講過話夠分in衰左都唔收

會唔會係可能唔知幾時開始改左hku都睇重左cv 果d? marginal 但cv唔夠靚都未必有得in咁 唔熟kongu 純鳩估
各位巴打 請問如果第時想讀醫

讀chem bio m1/m2定係
phy chem bio m1/m2 比較好

我猶豫緊讀唔讀physics
但見admission 個個都3科選修加m1/m2
讀醫m1/m2 無用 就咁phy chem bio 就ok
多謝巴打回覆
咁如果唔讀physics
讀geog or econ
會唔會讀physics 易收啲
medic 無weighting 的. 有讀chem bio 就得. but牙醫好似改左science subject 有weighting. 但我就唔係好清楚
計分係冇用,不過如果數學真係叻,入完醫真係有啲優勢
有乜咁伏啊講嚟聽吓
醫科宜家當dse生係狗咁撚俾咁多位俾nonju
好耐以前JUPAS, non-JU, EAS各1/3
呢家咩情況?
中大 7-8成Jupas 2-3成non ju 只收幾個degree holder
港大 5成Jupas 3-4成non ju al/ib 1-2成non ju degree holder咁上下
唔夠勤力賴地硬?
第日睇病唔識係咪又可以登報?
Ching 你係邊兩年combined cert? 我情況差唔多但冇 dental interview offer🤔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞