三島由紀夫以一擋千東大激辯影像 塵封50年見天日[影]

191 回覆
258 Like 2 Dislike
點解連登仔咁鍾意將外國社運歷史
硬生生套落香港社運
唯物史觀連登咁多受眾
點解連登仔咁鍾意將外國社運歷史
硬生生套落香港社運
唯物史觀原來連登咁多擁躉
好反映到日本社運學生嗰種失落
80年代嘅日本繁華無情咁嘲諷佢哋
無話基係負面詞
日本武士男子漢形象就係基
信長都搞基
三島本假面的告白入面話人生第一次扯旗係十幾歲時睇到名畫聖塞巴斯蒂安
之後出本寫真都扮演返死亡的美少年
你接受到就得
我之前睇另一個版本既mv係有東京站 仲失落頽廢
上年入咗戲院睇
咪就係
可以話依家亞洲咁樣樣
就係因為既得利益者無限既剝削
老實講,就算非唯物史觀都係完全唔同

日本果陣係兩幫人都愛國,
只算暴力嘅路線之爭

香港係比大國侵略咁款
根本無得相提並論
咁佢話"令佢諗起香港"

咁你要屌, 係咪應該屌果個日本人呢? 係佢"套用"喎, 關連登仔撚事?
香港今個星期又上
收緊完審查都過到
一直好惋惜三島既死 但有諗佢長命啲 見到往後既日本只會更失望
好建議覺得自己運動後行屍走肉既巴絲睇。

唔好話咩打飛機,三島當年都俾班東大生串佢打飛機,一日未到關鍵嗰日,一日睇落去都係打飛機架啦

「我相信諸君的熱情,這一點是毫無疑問的。即使我不再相信任何別的東西,但諸君一定要明白,我相信你們的熱情。」

懷抱熱情,莫失莫忘,唔好忘記當日既信念。

仲有呀,唔洗問了,最黃戲院一定係電影中心,有閒錢就入去支持下
今日睇左了,套紀錄片真係好岩而家呢個咁分化嘅社會
真係話到比人聽咩叫和而不同
而唔係白左同中共咁要滅人聲
睇完,唔係好明佢哋講咩
咪乜嘢都拎香港做類比 兩者係得面嗰浸似
事實上 人哋日本係搞左派暴力革命
後期用埋殺人恐襲去追求離地萬丈嘅理想 令民間同情都無埋
先搞到學生活動一下子沉晒

香港反修例個根柢係想香港變返以前咁 比左派革命比其實保守得多
冇眼睇
班日本左仔思維根本同香港爭勁遠
拎嚟類比簡直係撲蟲入屎忽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞