三島由紀夫以一擋千東大激辯影像 塵封50年見天日[影]

191 回覆
258 Like 2 Dislike
啱自己立場就搞政變都叫行得好前
相反立場嘅人去示威罷課就係恐怖分子
曾經有人話過,相片識講嘢的
就咁睇咗樓上兩張相我真係信了

三島: 剪短剷高哂頭髮、身材結實、神情嚴肅目光銳不可當,典型的昭和男兒
學生: 庸懶、不修邊幅(有個坐前排的仲喺度R腳趾)、嬉皮笑臉,典型嘅火紅年代
全共鬥係日本左翼勇武派 只係其中一班人變左赤軍
睇相唔會知道三島gay到出汁
有冇片或書講辯論内容
封鎖校館、路障等實力鬥爭
阻止教職員出入,發動無限期罷課

全共鬥咁就俾連登仔屌恐怖份子
變曬做赤軍
係斬頭條友刀法太垃圾
裡面係有部分鬥自己友鬥到痴左線嘅
日本果期班左仔好勇武既喎,示威打死過差佬
有利有弊嘅
以一個決策黎講 一定係考慮長遠嘅問題
而決策所產生嘅問題 就需要有一個制衡嘅野
我淨係諗到一個簡單啲嘅說法
如果驚暴走 會唔會將財政嘅野比對方去管咁樣
所以由平成開始日本失落咗30年
夏目漱石既心都係講類似既野 上世紀亞洲既改變實在太大
唔係上年嘅事咩
一路等緊睇正片
我又唔識日文
歷史證明呢班友錯撚晒
就係呢班柒頭將政治參與帶去一條死路
搞到日本往後幾十年政局一潭死水
自由社會,有權選擇自己的生活
人地選擇做美國契細佬
都好過做將軍隻狗,叫你切腹就切腹,好似忠臣藏咁
佢又po多次 應該就快搞掂呱
香港有無得上映?
969年5月13日,東京大學校區,1000多名左翼學生聚集在第900教室,等待與懷抱極右民族主義的當代文壇巨人、「日本海明威」三島由紀夫一決高下。面對60代後期,全球政局動盪,日本多間大學的學運組織「全共鬥」接連發起罷課、佔領校園等行動,與校方和警方發生大規模衝突。

學生就係左翼,民族主義既三島就係極右
中央社.....
生活態度廢同生活狀態冇直接關係嘅
大戶人家,又靚仔,有才華,廢住咁過世都好過唔少日
日本調轉頭講係幸福的,佢地嘅民主係美國畀的,冇乜點流過血
烏鴉係咪仲keep住三島切腹嗰把刀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞