有cert獸醫助護 你問我答

110 回覆
1 Like 14 Dislike
接唔接受到做成世助護?人工可能頂盡得個三萬幾四萬
sd左cv去
獸醫話要貓貓成世仔都食處方糧(泌尿問題)
但我食落處方糧仲重口味過本身嗰啲糧
係咪真係要跟足?
或者唔食獸醫開嗰個牌子嘅處方糧,轉其他牌子嘅處方糧得唔得架?
對自己用生命黎賺錢有咩睇法
5歲公貓無發情 好乖唔亂叫
到底需唔需要絕育?
最近佢腸胃炎睇獸醫 獸醫話絕育佢大個左會少啲病痛係咪真
貓貓每日都有一次氣喘咳

睇咗醫生,依咗抗敏感藥

但都係咁,可以點處理?
隻貓耳仔位佢之前r損左,睇完醫生比左啲耳油同藥膏。
我每次搽同滴之前都有用生理鹽水洗下傷口印乾先搽。但成個星期個傷口都仲係紅扑扑咁,大約5毫子咁既size。
除左食野,我都有keep住比佢帶頭套同間唔時我係到就除落黎比佢抖下。我想知佢食完野洗面會lam隻手去抹個傷口,呢樣係咪都有影響?頭幾日我無謂意可能口水會有細菌呢個問題個醫生話頭幾日都唔好除套,之後就可以搽完藥帶套1個鐘之後除都無問題。我唔知應該跟佢定都係keep住比佢帶好。
如果白紙 大部分診所都會壓低人工
有cert無cert可能其實差2-3k左右
但長遠有cert出到去會好啲易啲請
多請人 我地呢行長期唔夠人
其實好多講法 有啲醫生建議1年1次 有啲建議3年1次
我自己建議3年1次因為大部分貓貓去診所都好緊張
但我見過有啲貓成世無keep住打都無野 所以我通常都只會建議係盡量打
你貓貓咩年紀?
價錢差異可以極大 睇下貓貓身體狀況同你想做到幾aggressive 先知
助理助護其實係外國先有分別 香港好少分到咁細
assistant vs nurse =無註冊有註冊
我見過新入行有診所出$11k有診所出$17k
接受到 但要搵副業/increase passive income
係 倉鼠好脆弱 而且好識隱藏唔舒服
有時你覺得佢地唔舒服個陣其實已經係就快唔得
節哀
祝成功
係咪因為有過膀胱石/尿石/反覆尿道感染?
咁係咪要開善堂先至叫有良心 大愛
我無咁既資源都無咁既能力去做到不求回報
而且所有人養動物前都應該要考慮過自己有無咁既能力承擔呢個責任
用生命黎賺錢只係你既心態問題 我只係認為我幫緊生命既同時我都付出緊我既知識同耐心 去維持生計而已
我都係講吓笑
係呀,有結過一次晶
多謝你哋,人工咁低都願意為動物付出,睇得出係真心鍾意啲動物
比起nurse,可能真係有某啲人純粹為人工而返。
絕育會預防到睪丸病變 同前列腺問題 我都係認為應該要絕育的
喘到咩地步 咳到咩地步?
抗敏藥只係好基本既藥 控制唔到講緊要試哮喘藥 甚至類固醇
最好就check左心肺係咪正常先
如果所有野正常又唔係咳得好嚴重有時未必需要處理
建議唔好除頭罩直到傷口完全康復
耳仔一向係一個比較麻煩既位置 要比啲耐性
如果傷口好反後有反覆發作建議睇多個醫生拎意見 有可能係其他野例如真菌感染或敏感
唔係一定要全食處方糧 但的確係要長食
處方糧既作用係控制尿液酸鹼度同某啲物質既水平 從而令貓貓無咁容易再有結石
處方糧比例越多 控制效果越好
其他牌子既處方糧我就比唔到意見因為以我所知有做research 既只得個2大牌子
見到啲動物由唔肯食野 無晒精神到勁生猛咁出院 個種開心就係最大既回報
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞