有cert獸醫助護 你問我答

110 回覆
1 Like 14 Dislike
隻貓貓成日痾屎都好軟便 有時成到型 但有時就一pat
去到尾端有啲血絲
帶佢睇過醫生話可能係腸胃敏感

然後食咗一排醫生腸胃敏感藥同益生菌
都有改善
但過咗一排食返自己糧就嚟料
有冇咩低敏感貓糧同埋建唔建議keep住食益生菌?
同我隻一模一樣
今個星期已經比佢食hills 腸胃消化系統護理處方糧
都係有便血
食左呢個發覺佢胃口好咗好多
平時唔多鐘意食乾
朝早出門口餵左佢食處方糧
驚佢肚餓放咗索乾比佢佢都食晒
以前佢會扭計食小小等夜晚我餵佢罐
宜家抱佢重左好多
7個月差唔多4kg
學費咁貴 但出嚟做嘢同其他冇讀過嘅助護差唔多人工 你覺得個course 值唔值?
但其實餵處方糧好撚冇味 乜都冇
我有諗過轉ziwi peak或者怪獸部落
完全冇養過動物 建唔建議入行
隻貓生貓癬,有無咩外用藥推介?佢而家剃左8成毛,除左頭同手腳
想請教一下 執到既貓B(約2到3個月大)
第一次睇獸醫會幫佢做咩檢查架?
有諗過
建議問醫生有咩糧建議 腸胃糧都有好多種
益生菌通常do no harm 不過有唔同類型 有啲適合長食有啲唔適合
值 因為學到既野係人地可能要做呢行好多年先學得到
做呢行最緊要膽大心細
無話唔得 不過要捱過一開始會比人鬧 可能會比動物咬既日子
如果係大範圍貓癬(幾個位置以上) 基本上都要口服藥處理
一開始咩都唔識會比啲咩你做?
最主要係做啲咩?
基本檢查(check眼耳口鼻 聽心肺 摸肚仔 探熱)
+/- 貓愛滋貓白血病測試 (如果屋企本身有貓會建議做)
杜蟲杜蚤預防針 depends on 貓貓身體狀況
一開始你預一定要執頭執尾 清潔 了解貓狗基本護理先
慢慢會比你入去聽姑娘講症 出藥 學下手術流程之類
做既野方面其實好多 除左清潔個啲 要照顧留院動物 要跟症 跟手術 訂貨 同客溝通 等等
貓貓隔一兩日就嘔 黃色一灘混合有毛又有糧
之前睇過醫生驗過血照過x光又冇咩特別問題淨係話條腸好多氣
建議換糧又換左 食哂嗰陣啲藥之後隔左個幾兩個禮拜又再嘔過 會係咩問題
咁人工方面覺得抵唔抵? 會唔會因為有cert,將來人工可以再高啲?
有冇照過超聲波?轉過咩糧?
除左嘔仲有咩症狀?
冇照到超聲波喎
轉左rc 低敏腸胃嗰隻
嘔之外咩症狀都冇
出面睇經驗多過睇cert 但有cert通常起薪會高啲
其實真係好睇個間診所 人工variation 太大 有啲真係好低人工
有cert同無cert ,人工會差幾遠?
如果白紙一張入行,會唔會畀人壓到好低人工?
同埋多唔多請人?
猫打齊三針後有冇需要每年keep住打針?
Airc?
正常新入行人工咩水平
助理同助護又有咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞