有cert獸醫助護 你問我答

110 回覆
1 Like 14 Dislike
有冇喺診所同醫生做愛?
我個隻無咁嘅問題
其實有另一隻好乾淨嘅貓做比佢睇都唔識
要你做 你比較大份 影學啲
有無方法可以令隻貓飲多啲水
咩方法試過都無咩用
會唔會係太肥?
屋企有隻兩個月嘅小貓行為相當自私仲要永遠都食唔飽
雖然而家已經定時俾佢食 限制佢嘅食量
但問題屋企有隻大貓平時我哋將嘢食放高位等佢自己爬上去隨時食

如果未來有日細貓長大都可以爬上爬落佢一定會食晒大貓啲嘢
呢個情況除咗要大貓都定時食嘢之外
有咩辦法確保兩個都有適當飲食

唔該晒樓主
難唔難入行?
兔子/老鼠多唔多蚤/寄生蟲?
通常女仔狗仔絕育會建議第一次嚟完m就做,定等到18-24個月發育完成多啲先做會好啲?有冇話咩原因?
唔知係咪正貨喎 藥既野我建議就唔好亂買穩陣
某啲動物既藥 普通藥房有得買
但有啲真係designed for動物專用既 普遍都無乜途徑買到同偏貴
我建議你唔洗擔心遲啲住 因為bb貓食量大係正常
通常大定左食量反而會減少反
如果將來真係有咁既情況(which我唔常見) 就要考慮分房食飯了
入行其實唔難 但要捱到我覺得唔易
第一樣野係要唔怕比人屌 因為就算有cert入行既我都經歷過
第二 如果英文唔好 基本上有外國醫生既診所都唔會請
最後我覺得最難既 唔係中意小動物就會中意呢份工 大小二便嘔吐物 咩都要掂 惡貓惡狗唔係想像咁容易處理 面對安樂死 無理既主人 監察動物麻醉 好多呢啲背後都有唔少壓力
其實多唔多好睇你係邊到拎佢反黎
寵物店既大部分都唔會有蚤 但腸寄生蟲就好多動物(特別係bb)都有
兔仔比較容易有蟎蟲 但通常唔會影響到人類
至於你如果真係講緊老鼠 當然係好多蚤 寄生蟲同病毒
其實坦白講個人認為只要夠7,8個月大就做得
有啲人覺得太早切子宮卵巢會影響發育
但其實狗仔7,8個月大已經大致發育完全
遲做唔係問題 只係要bear反子宮蓄膿 乳腺瘤呢啲risk
狗B係咩都會咬 買多幾件玩具 放係你唔想佢咬嘅嘢嘅附近 勤啲換
個cert點考
可能係.. 宜家減咗佢少少食量之後識得lam腳R耳仔
但係仲係未識lam自己屎眼要我幫手抺
英文ok就讀得
不過因為學好多anatomy 同 pathology 所以都真係要幾認真溫書
想問隻貓有便血去睇醫生通常會檢查啲咩?
係呀要預備舊屎拎過去
通常會當左腸胃問題處理先
有啲醫生會驗梨形蟲 可以帶埋大便去
你依啲係positive punishment

獸醫/獸醫助護 =/= 動物行為治療師

既然唔係你嘅專業,不建議亂咁答。
你講明你係獸醫助護,都係想用自己嘅專業去幫人姐。
動物行為治療係人地嘅專業。
有無興趣創業
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞